Institutul Prezentului deschide, de miercuri, seria de evenimente asociate expoziţiei Performing 89, care includ ateliere educaţionale dedicate şcolilor şi vizite ghidate cu ajutorul cărora publicul de toate vârstele să descopere mai fidel în expoziţie atmosfera plină de efervescenţă de după anul 1989, dar şi să înţeleagă mai bine cum se conectează acţiunile din acei ani la fapte şi istorii ale prezentului, relevante pentru noile generaţii.
Programul de workshopuri a fost special conceput de Institutul Prezentului pentru elevii timişoreni, pentru a înţelege mai bine istoria recentă şi spaţiul urban în care trăiesc. La program participă clase de la Şcoala Gimnazială nr. 30, de la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau şi de la Liceul Babel din Timişoara.
În fiecare zi, din intervalul 20-22 septembrie, va avea loc un atelier ‘De-a Arhitectura – Locuri şi fapte | Detectivi urbani la FABER’, condus de Maria Sgîrcea, care combină lucrări din expoziţia Performing 89, ce reflectă transformările spaţiului public în anii 1990 cu istoria sitului fabricii Azur, în care este amplasat FABER, pe malul râului Bega, arată un comunicat al Institutului Prezentului, remis, marţi, AGERPRES.
În zilele de 4 şi 6 octombrie 2023 se desfăşoară un atelier condus de artistul Mihai Toth – ‘Reconstruim idei’ – derulat şi inspirat de lucrări din perioada anilor ’90 care nu mai pot fi vizionate, dar care au fost special reconstruite pentru expoziţie.
Zilnic, între 11-13 octombrie, este programat câte un atelier susţinut artistul Gavril Pop – ‘Acţiuni şi stări de spirit’ – dedicat lucrărilor din expoziţie care reflectă implicarea artiştilor în societate în anii 1990.
‘Sub titlul ‘Te afli aici’, programul educaţional îşi propune să le ofere elevilor participanţi trei experienţe diferite pornind de la lucrări, locuri şi idei din expoziţia Performing 89, pentru a genera un context şi o înţelegere din diverse perspective asupra perioadei la care face referire expoziţia şi la viaţa şi acţiunile artiştilor din acel moment. Le-am propus artiştilor invitaţi să dezvolte un conţinut inspirat de lucrări din expoziţie, dar care să poată funcţiona şi independent în cadrul unor ateliere viitoare, după ce expoziţia se va închide’, spune Ştefania Ferchedău, director artistic al Institutului Prezentului.
Tot în cadrul evenimentelor asociate expoziţiei se înscriu şi tururile ghidate, care sunt deschise publicului în fiecare sâmbătă de la ora 17,00 şi sunt prezentate de artistul Gavril Pop şi echipa de la Institutul Prezentului.
Institutul Prezentului a deschis pe 7 septembrie expoziţia ‘Performing 89. Stări de deziluzie’ la Centrul Cultural FABER din Timişoara, într-un eveniment comun cu lansarea expoziţiei ‘Semnalizatoare – Designul nu este un Panou de Bord’ (creată de FABER şi Universitatea Politehnică Timişoara). Peste 1.500 de persoane au vizitat FABER la vernisajele celor două expoziţii şi au participat la concertul susţinut cu această ocazie de trupele Şuie Paparude şi Zimbru.
Expoziţia poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 12,00 – 20,00, accesul publicului fiind gratuit. Sunt expuse lucrări semnate de artişti din România, Serbia şi Ungaria. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)