Timişoara Capitală Europeană a Culturii TM 2023 invită publicul local şi de pretutindeni la o nouă săptămână de spectacole, lecturi, expoziţii, evenimente culturale pentru gusturile şi toate vârstele, cele mai multe fiind cuprinse în manifestările care marchează Zilele Judeţului Timiş şi Zilele Municipiului Timişoara din perioada 27 iulie – 3 august.
Astfel, Ansamblul Profesionist Banatul prezintă spectacolul folcloric în premieră, intitulat ‘Atemporal’, care valorifică tradiţia printr-o interpretare modernă şi inovatoare, iar Biblioteca Judeţeană Timiş ‘Sorin Titel’ organizează ‘Expoziţia de presă: Timişul istorie vie’, în foaierul Palatului Administrativ, unde va avea loc şi un recital muzical marca Incanto Quartetto.
Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT) vernisează vineri, de la ora 18,00, expoziţia ‘Personalităţi din Banat’, semnată de artistul Aurelian Scorobete, în cadrul căreia se pot vedea portretele celor mai reprezentative 60 de personalităţi istorice ale Timişoarei şi ale Banatului, oameni politici, artişti, muzicieni, arhitecţi. Alături de acestea se vor regăsi portretele suveranilor României, Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea, Mihai I şi al Majestăţii Sale Margareta.
Vineri, în foaierul Palatului Administrativ, de la ora 21,00 vor avea loc ‘Lecturi aprinse’ în cadrul expoziţiei de presă ‘Timişul, istorie vie’ care se va desfăşura pe parcursul întregii zile, de la ora 10,00, iar de la ora 19,00, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul are loc Festivalul concurs ‘Lada cu Zestre’.
Între orele 11,00 – 18,00 sunt organizate, în Timişoara, tururi ghidate ‘Pe urmele trecutului’.
Sâmbătă, de la ora 19,00, Filarmonica Banatul prezintă pe scena Sălii Capitol un Concert simfonic susţinut de patru orchestre de tineri muzicieni din patru ţări, respectiv Orchestra de Tineret a Germaniei, Orchestra Simfonică de Tineret a Ucrainei, Orchestra Naţională de Tineret a Moldovei şi Orchestra Facultăţii de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest Timişoara. În program, lucrări de R. Strauss (Poemul simfonic ‘Don Juan’), D. Nelson (‘The Ghost Machine Treatise’ pentru acordeon şi orchestră), Z. Almashi (‘Sinfonietta’), G. Ligeti (‘Mica serenadă’) şi M. Weinberg (‘Rapsodie pe o temă moldovenească’).
Luni, în Parcul Rozelor, de la ora 20,00, violonistul David Garrett vine în premieră în Capitala Europeană a Culturii 2023, cu un concert care deschide universul muzicii clasice pe înţelesul tuturor. David Garrett cântă pe o vioară Stradivarius fabricată în 1716 şi a intrat în Guinness Book ca unul dintre cei mai rapizi violonişti din lume, cu un record de 13 note muzicale pe secundă, în interpretarea piesei ‘Zborul bondarului’ de Rimski-Korsakov.
Vineri, de la ora 21,00, este lansată invitaţia pentru ‘Come into the Light’, la Muzeul Satului Bănăţean, un spectacol-poveste, care prin muzică şi dans vorbeşte despre Timişoara din trecut şi din prezent. Umor, nostalgie, dragoste şi bucurie – toate se regăsesc în acest musical care invită publicul să descopere, să simtă şi să trăiască alături de tineri artişti debutanţi.
Sâmbătă, de la ora 11,00, începe un eveniment inedit pe Malul Canalului Bega, la pontonul D’Arc pe Mal, unde va avea loc lăsarea la apă a canotcii construite în această lună, cu multă muncă, la Şcoala Babel. Copiii vor avea plăcerea de a naviga pe Bega în barca pe care au construit-o şi care va rămâne în patrimoniul şcolii, la nou înfiinţata filială a clubului ‘Călăuzele Apelor’. Sunt aşteptaţi toţi pasionaţii de apă, natură şi patrimoniu pentru un eveniment inedit, care omagiază cele aproape trei secole de istorie a navigaţiei bănăţene. În Timişoara, atelierul face parte din proiectul Ecluze pe Bega / Conexiuni Culturale, fiind implementat în parteneriat cu Asociaţia Mila 23 ‘Ivan Patzaichin’, România şi Şcoala Babel.
Pe lângă aceste evenimente, sunt deschise expoziţiile permanente de la Muzeul Naţional al Banatului, Muzeul Satului Bănăţean şi Muzeul Naţional de Artă, între orele 10,00-18,00.