AcasăStiri generaleTM2023/ Timiş: Regizorul Oskaras Korsunovas montează, pentru prima dată în România, la...

TM2023/ Timiş: Regizorul Oskaras Korsunovas montează, pentru prima dată în România, la Teatrul Naţional Timişoara

Teatrul Naţional din Timişoara (TNTm) va prezenta, în cadrul programului Capitalei Europene a Culturii (CEC), o serie spectacole care vor fi montate, pentru prima dată în România, de către celebrul regizor lituanian Oskaras Korsunovas, tema acestora fiind cea diversităţii şi multiculturalităţii, a multilingvismului pe fondul unei realităţi dure şi în mişcare la nivel mondial.

Repetiţiile pentru un nou spectacol au început deja, iar prezenţa acestui personaj revoluţionar al teatrului european pe scena TNTm reprezintă un nod istoric pentru Teatrul Naţional, de provocare, cât şi de confirmare a statutului său profesional la nivel internaţional, se afirmă într-un comunicat al TNTm, remis, marţi, AGERPRES. Premiera spectacolului va avea loc în 22 iunie, pe scena Sălii Mari, de la ora 19,00.

Pe scenă au loc poveşti ale personajelor din exodul contemporan, pe textul dramaturgului lituanian Marius Ivaskevicius, în traducerea şi adaptarea Ralucăi Rădulescu. Actorii implicaţi în spectacol sondează un univers cu care ne intersectăm tot mai mult, o lume a dezrădăcinaţilor, a prigoniţilor, a celor care plecă să lucreze în alte ţări.

Oskaras Korsunovas este o voce puternică în regia mondială de teatru, cu un cod estetic unic şi cu un limbaj teatral identitar, abordând teme esenţiale pentru societate şi descoperind mereu formule de a stârni determinarea publicului, abolind graniţe, aşa cum o dovedesc premiile internaţionale de teatru – pentru ‘Noi realităţi teatrale’, premiul Meyerhold, premiul Crucea scenei de aur şi multe altele care i-au fost decernate regizorului lituanian, între cele peste 40 de distincţii naţionale şi internaţionale care îi marchează cariera, menţionează sursa citată.

Regizorul lituanian consideră că ‘teatrul contemporan trebuie să reflecte actualitatea şi uneori chiar s-o ia înaintea timpului, să prezică viitorul şi să acţioneze ca un avertisment’. Teatrul lui este un teatru al revoltei, al schimbării, un teatru de atitudine, profund şi răvăşitor.

Oskaras Korsunovas a montat peste 70 de spectacole pe care le-a prezentat în turneu atât în ţara natală, cât şi în Franţa, Spania, Germania, Italia, Portugalia, Austria, Japonia, China, Israel, Coreea de Sud, Brazilia, SUA. Este o personalitate multi-premiată a celor mai importante festivaluri de teatru ale Europei, în special Festivalul de la Avignon şi Festivalul de la Edinburgh.

În 1998, a fondat împreună cu câţiva tovarăşi cu acelaşi tip de gândire o companie de teatru independent, iar Teatrul Oskaras Korsunovas va deveni în scurt timp una dintre cele mai importante scene ale Lituaniei, cu un repertoriu foarte bine închegat, prezentând spectacole asumat contemporane, atât pe texte de actualitate, cât şi pe texte clasice.

Actori consacraţi ai Teatrului Naţional – Ion Rizea, Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Flavia Giurgiu, Cătălin Ursu, Matei Chioariu, Daniela Bostan, Roberta Popa, Mirela Puia, Cristian Szekers, Ionuţ Iova, Darius Zet, Oana Antonovici, Costa Tovarnisky -, cărora li se adaugă Cristina Chiperi, Iulia Ioana, Alexandru Romescu, Oana Ioviţa, Alexandru Negrea, Otniel Floruţ, Teodor Cauş, Vlad Vajdovici, Răzvan Săbiescu, Sergiu Vernica, Rareş Rusan, Sabine Osanitzky şi Tania Ionescu – studenţi ai Facultăţii de Muzică şi Teatru, au început această călătorie teatrală formativă împreună cu regizorul lituanian. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks