Acasă93Tradiţiile bihorene ale preparării porcului vor fi reprezentate la Carnexpo Grill 2021

Tradiţiile bihorene ale preparării porcului vor fi reprezentate la Carnexpo Grill 2021

Tradiţiile bihorene ale preparării porcului vor fi prezentate vineri de o echipă din comuna Oşorhei, câştigătoare a concursului ‘D’ale porcului’, la cel mai important eveniment al anului 2021 în Industria cărnii din România, Carnexpo Grill 2021, ce va avea loc în perioada 10-11 iunie, la Theodora Golf Resort, în localitatea Teleac, de lângă Alba Iulia.

‘Ne bucurăm că putem să promovăm tradiţia bihoreană a tăierii şi preparării porcului în toată România, la acest eveniment la care am înţeles că au confirmat deja peste 700 de persoane, reprezentând tot ce înseamnă industria cărnii şi HoReCa din România. Nu e un eveniment cu public, ci unul pentru profesioniştii din aceste industrii. În opinia mea, cei mai mari producători de mezeluri din România e puţin probabil că au mâncat în ultimii 30 de ani cârnaţi făcuţi numai din carne, în faţa lor. Noi mergem să le oferim un toroş, să facem un cârnaţ, un caltaboş chiar acolo, la faţa locului. Scopul nostru e să conservăm această tradiţie şi să promovăm micii producători şi procesatori locali. Noi suntem privilegiaţi că suntem invitaţi printre membrii ai lumii bune din industria cărnii. Şi ne pare bine că putem promova tradiţia, pentru că până la urmă, asta rămâne, tradiţia ne defineşte ca neam, ca popor’, a declarat marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Culturale D’art Oradea, Nicolae Pop, organizatorul Festivalului-concurs ‘D’ale porcului’, ajuns la a şaptea ediţie.

Programul Carnexpo Grill va cuprinde şi alte demonstraţii susţinute de echipele de bucătari ale României, seniori şi juniori, de Institutul Culinar Disciples Escoffier şi firmele mari.

Asociaţia Culturală D’art Oradea, organizatorul Festivalului-concurs şi deţinătorul mărcii înregistrate ‘D’ale porcului’, a fost invitată să realizeze o demonstraţie de preparare tradiţională bihoreană a porcului la Carnexpo Grill 2021.

Echipa care se va deplasa la eveniment este formată din câştigătorii Ediţiei a VII-a (2021) a Festivalului-concurs ‘D’ale porcului’ – comuna Oşorhei – echipă formată din 5 persoane şi condusă de chiar primarul Ioan Gligor, alături de care se va afla şi preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) – Filiala Judeţeană Bihor, Ioan Şora şi alţi trei membri ai echipei de organizare a festivalului.

Demonstraţia, transmisă secvenţial online, va cuprinde: pârjolire tradiţională (cu paie de secară şi suflantă manuală, pe cărbuni) şi degustare şoric şi preparare tradiţională cu degustare de cârnaţi, caltaboşi şi sângerete, toroş şi tocăniţă de picioare cu găluşte, jumări. Alături desigur de tradiţionala pălincă de Bihor.

‘Oşorhei este singura comună din Bihor care organizează preselecţie, sub forma unei competiţii între sate, în vederea stabilirii echipei care participă anual la Festivalul-concurs ‘D’ale porcului’. Munca noastră a dat roade, echipa Oşorhei fiind marea câştigătoare a ediţiilor a V-a şi a VII-a (2021). Suntem onoraţi să prezentăm ţării întregi tradiţia foarte veche a comunei noastre în prepararea porcului şi aşteptăm cu nerăbdare ediţia a VIII-a a Festivalului-concurs’, a subliniat Ioan Gligor.

La evenimentul Carnexpo Grill 2021 vor participa reprezentanţi ai celor mai mari companii – producători şi procesatori de carne din România şi din străinătate, buy-eri de top din sectorul de retail, importatori şi exportatori reprezentativi din domeniu, reprezentanţi de vârf din ambasade, dar şi chefi care reprezintă sectorul HoReCa.

‘Unul dintre obiectivele principale ale conducerii ACoR Bihor pentru acest mandat este conservarea şi promovarea tradiţiilor bihorene, motiv pentru care suntem implicaţi şi în organizarea Festivalului-concurs ‘D’ale porcului’. Judeţul Bihor are tradiţii gastronomice impresionante, pe care trebuie să le conservăm pentru generaţiile următoare şi să le promovăm cu orice ocazie. Suntem mândri să reprezentăm comunele din judeţul din Bihor la acest eveniment’, a precizat Ioan Şora.

Pentru ediţia din 2021, Carnexpo Grill şi Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT) România au semnat un acord de parteneriat strategic pentru promovarea produselor şi gastronomiei româneşti, cât şi pentru sprijinirea sectorului HoReCa spre tranziţia acestuia către normalitate. Alţi parteneri care se alătură evenimentului sunt: Asociaţia Bucătarilor Italieni, Institutul Culinar Disciples Escoffier, Asociaţia Prelucrătorilor de Carne din Republica Moldova, dar şi organizatorii Festivalului.

Evenimentul este sprijinit şi de asociaţiile din Industria cărnii: Asociaţia Română a Cărnii (ARC), Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP), Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS).

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks