Poliţia de Frontieră informează că faptele ilegale pe linia dreptului de proprietate intelectuală s-au triplat în primul semestru din 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut.
‘În primul semestru din 2023, Poliţia de Frontieră Română, împreună cu alte autorităţi competente, a desfăşurat acţiuni de depistare a celor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere a frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală cu preponderenţă la intrarea în România. Pe linia dreptului de proprietate intelectuală, în primul semestru au fost depistate 629 fapte de natură infracţională, cu aproximativ 202,4% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă 2022, când au fost depistate 208’, se arată într-un comunicat de presă remis duminică AGERPRES de Poliţia de Frontieră Română.
Potrivit sursei citate, poliţiştii de frontieră, independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali, au depistat bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, după cum urmează: 183.937 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie, 50.780 de perechi încălţăminte, 147.450 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie, 10.791 bucăţi articole de marochinărie, 2.819 bucăţi ochelari de soare, 9.630 bucăţi accesorii telefoane (căşti, huse, încărcătoare), 105.280 de jucării.
În toate cazurile, bunurile au fost ridicate în vederea confiscării şi trimise spre expertizare titularului de marcă, transmite Poliţia de Frontieră.
‘Din cazuistica înregistrată în ultima perioadă, s-a constatat că cetăţenii implicaţi în aceste activităţi ilegale proveneau preponderent din România, Turcia, Bulgaria şi Republica Moldova. Din analiza fenomenului infracţional, rezultă că rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt: China-România – pe mare, Turcia-Bulgaria-România – pe uscat. Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, fiind produse aduse din Turcia pentru România sau ţări din vestul Europei’, se precizează în comunicatul citat.