Trei persoane din Capitală au fost trimise în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, fiind acuzate că au produs un prejudiciu total de 1,5 milioane euro din evaziune fiscală, prin achiziţii fictive prin firme de tip ‘fantomă’.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, este vorba de Răzvan Sava, George Elisievici şi Florin Petcu, iar firma SC Tonka Technology SRL este parte responsabilă civilmente.
Conform unui comunicat al Parchetului, Răzvan Sava, cu sprijinul inculpaţilor George Elisievici şi Florin Petcu, a creat un prejudiciu direct bugetului de stat de 3.733.491 lei (842.721 euro), dintre care 3.151.169 lei reprezintă TVA dedus nelegal, iar 582.322 lei – impozit pe profit sustras de la plată.
Procurorii susţin că Sava avea calitatea de asociat şi administrator într-o societate comercială, care, în cursul anilor 2013 – 2014, desfăşura pe piaţa internă activităţi de prestări servicii şi furnizare de bunuri, având ca beneficiari atât instituţii publice, cât şi firme.
Având în vedere că activitatea derulată aducea societăţii sale venituri impozabile atât din punct de vedere al TVA, cât şi al impozitului pe profit, Răzvan Sava a hotărât evidenţierea contabilă şi fiscală în numele societăţii sale a unor achiziţii fictive efectuate de la mai multe firme de tip ‘fantomă’, afirmă anchetatorii.
În realitate, achiziţiile evidenţiate contabil şi declarate fiscal de Răzvan Sava de la societăţile de tip ‘fantomă’ s-au derulat doar la nivel ‘scriptic’. George Elisievici a emis în numele societăţilor ‘fantomă’ facturi nereale de livrare bunuri (materiale de construcţii şi sisteme informatice/echipamente IT), respectiv prestări servicii (transport materiale), pe care le-a remis lui Sava, fiind înregistrate din dispoziţia acestuia din urmă în documentele contabile şi în declaraţiile fiscale ale firmei pe care o administra.
La rândul său, spun procurorii, Florin Petcu a îndeplinit formalităţile de înfiinţare a societăţilor ‘fantomă’ şi a unor conturi bancare, permiţând utilizarea lor în lanţul evazionist.
Până la data emiterii rechizitoriului au fost calculate, raportat la prejudiciul direct, obligaţii fiscale accesorii în cuantum de 3.957.492 lei.
Pentru a se asigura că la finalizarea cauzei penale inculpaţii şi partea responsabilă civilmente vor dispune de mijloacele necesare acoperirii întregului prejudiciu cauzat de 7.690.983 lei (prejudiciul direct şi accesorii), procurorii, cu sprijinul ofiţerilor de poliţie care au instrumentat cauza, au instituit şi aplicat măsuri asigurătorii asupra unor bunuri imobile şi mobile (incluzând sume de bani) evaluate la 1.162.210 euro şi la 4.844.589 lei, propunând prin rechizitoriu menţinerea acestora şi pe parcursul judecăţii.
Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti, instanţa competentă să judece cauza în primă instanţă.