Expoziţia inedită despre valoarea patrimoniului cultural şi al colecţiilor muzeale pentru societate ‘Muzeul pentru tine!’ va fi vernisată pe 9 noiembrie la Sala Tancred Bănăţeanu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, unde va putea fi văzut, printre altele, tronul celor patru monarhi ai României.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, expoziţia, organizată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, este configurată în jurul unui concept curatorial care relaţionează, prin analogie cu miracolul vieţii şi al naturii, poveştile a zeci de piese de tezaur sau de patrimoniu provenite din colecţiile a mai multor muzee din toată ţara, într-un spectacol vizual care nu poate fi ratat.
Intenţia acestei expoziţii este de a construi o relaţie durabilă cu mediul politic, administrativ, creativ şi cu publicul de orice tip, oferindu-i experienţe de cunoaştere şi de interacţiune unice şi memorabile cu colecţiile muzeelor pentru înţelegerea valorilor economice, sociale, culturale şi educative ale acestora, precizează organizatorii.
‘Intenţia acestei expoziţii este de a construi o relaţie durabilă cu mediul politic, administrativ, creativ şi cu publicul de orice tip, oferindu-i experienţe de cunoaştere şi de interacţiune unice şi memorabile cu colecţiile muzeelor pentru înţelegerea valorilor economice, sociale, culturale şi educative ale acestora. Ceea ce veţi vedea şi aprecia a fost rezultatul unui efort colaborativ impresionant care a implicat participarea a peste 20 de muzee de diferite tipuri şi domenii’, a declarat Dragoş Neamu, Coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale la Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.
Vor fi aduse ca argumente o serie de elemente şi de capodopere ale creaţiei umane, de la tronul celor patru monarhi ai României, la manuscrisul original al Imnului Naţional, de la obiectele steampunk realizate de poetul Traian T. Coşovei la prima maşină de spălat, construită exclusiv din materiale naturale locale, de la piese spectaculoase din tezaurele dacice de la Sângeru de Pădure sau Cehei la vasul de tip askos, din elenimsul rafinat, descoperit în necropola fostului Orgame.
Proiectul expoziţional este parte din marca culturală ‘Museums Meet Museums’ a Reţelei Naţionale a Muzeelor din România şi a fost implementat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Asociaţiei Centrul Memorial Dr. Gheorghe Telea-Bologa din Sibiu.
Potrivit organizatorilor, expoziţia a implicat participarea a peste 20 de muzee de diferite tipuri şi domenii: Complexul Muzeal Naţional ASTRA Sibiu, Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Muzeul Casa Mureşenilor Braşov, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, ICEM Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul de Artă Braşov, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Judeţean Vrancea, Muzeul Goleşti, Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi, Muzeul Judeţean Buzău, Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Muzeul Judeţean Mureş, Muzeul Judeţean Teleorman, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Maramureşan din Sighetul-Marmaţiei, Muzeul Naţional al Agriculturii Slobozia, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu, Muzeul de Artă Centrul Artistic Baia-Mare şi Ansamblul Muzeal Naţional ‘Curtea Domnească’ din Târgovişte.
Expoziţia va putea fi vizitată până la 31 decembrie, de marţi până duminică, între orele 10,00 şi 18,00. Lunea este închis.
Preţul biletului de intrare este de 12 lei pentru adulţi, 6 lei pentru pensionari, şi 3 lei pentru elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor.