Municipiul Târgu Mureş implementează, începând de joi, un proiect-pilot pentru promovarea unor mijloace de transport alternativ, în cadrul căruia vor putea fi folosite 350 de trotinete electrice.
‘Aşadar, 350 de trotinete electrice sunt disponibile, începând de astăzi, cetăţenilor de peste 14 ani. Am considerat oportun acest proiect, deoarece trotinetele oferă o soluţie şi creează legătura cu alte moduri de a merge la serviciu, de a ne întâlni cu prietenii sau de a ne plimba prin oraş. În doar câteva minute, putem ajunge din zona centrală în cartierul Dâmbu Pietros sau invers. Invit târgumureşenii să se deplaseze folosind aceste mijloace electrice de transport, ţinând cont de regulile de circulaţie, partenerilor noştri le doresc succes şi bun venit la Târgu Mureş!’, a declarat primarul municipiului Târgu Mureş, Soos Zoltan, într-o conferinţă de presă.
Edilul a spus că, prin semnarea parteneriatului cu Lime Technology Network SRL, municipiul Târgu Mureş face un pas important spre implementarea unui sistem de transport alternativ, spre mobilitatea urbană care va duce la diminuarea efectelor poluării aerului asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, cauzate de emisiile de gaze de eşapament de la autovehicule.
În plus, a spus primarul, prin acest program pilot, municipiul Târgu Mureş se aliniază programelor implementate deja în oraşele mari din ţară şi din Europa, care deja folosesc mijloacele alternative şi rapide de deplasare.
Consilierul local Frunda Csenge a arătat că folosirea mijloacelor de transport alternative este un pas mare pentru Târgu Mureş şi că mobilitatea urbană este o prioritate pentru municipalitate.
Reprezentantul firmei care asigură trotinetele, Alexandru Coman, a indicat că cele 350 de trotinete sunt amplasate în 39 de puncte autorizate de pe raza municipiului de unde pot fi închiriate.
El a precizat că cei care doresc să utilizeze aceste mijloace de transport pot descărca o aplicaţie, localizează o trotinetă electrică pe hartă şi o deblochează cu simpla atingere a unui buton.
Pentru a utiliza trotinetele, beneficiarii vor plăti 3 lei pentru a debloca trotineta şi fiecare minut al cursei va fi taxat cu 60 de bani şi, pentru a încheia cursa, clientul trebuie să urmărească instrucţiunile din aplicaţie şi să parcheze trotineta în locurile indicate.
În plus, compania se va ocupa de mentenanţa, încărcarea şi plasarea trotinetelor în oraş, inclusiv cu dezinfectarea acestora.
‘Chiar dacă riscul de infecţie cu COVID-19 este scăzut pentru obiecte şi suprafeţe, Lime a intensificat toate măsurile de igienă pentru a proteja atât călătorii, cât şi personalul. Personalul companiei curăţă toate părţile trotinetei care sunt atinse de oameni şi foloseşte doar produse recomandate de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din lista Centrului de Biocide Chimicale, care au fost aprobate de EPA pentru a fi utilizate împotriva coronavirusului’, a declarat Alexandru Coman. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)