Autorităţile tulcene şi constănţene vor marca, luni, printr-o şedinţă comună a Consiliilor Judeţene, împlinirea a 144 de ani de la unirea Dobrogei cu România, Ziua Dobrogei fiind instituită printr-o propunere legislativă adoptată în anul 2015.
Acţiunile organizate de autorităţi cu prilejul Zilei Dobrogei vor începe la Tulcea, la ora 10.00, la Monumentul independenţei, cu un ceremonial militar şi religios în memoria celor care au murit acum 144 de ani.
La ora 10.30, va avea loc o şedinţă festivă comună a Consiliilor judeţene din Tulcea şi Constanţa, în timpul căreia se va sublinia importanţa alipirii Dobrogei la patria mamă, la eveniment anunţându-şi participarea autorităţi şi parlamentari din cele două judeţe.
Biblioteca judeţeană ‘Panait Cerna’ din municipiul Tulcea organizează la ora 10.00, vernisajul expoziţiei de pictură şi desen temporară ‘Dobrogea mea’, care va fi urmat la ora 12.30 de conferinţa ‘Ziua Dobrogei – prilej de reafirmare a recunoştinţei celor de azi pentru patriotismul şi demnitatea naţională a generaţiilor trecute’, susţinută de profesorul universitar Lascu Stoica.
Muzeul de Istorie şi Arheologie va găzdui, la ora 11.00, vernisajul expoziţiei ‘Vizitele familiei regale în Dobrogea şi Delta Dunării’, eveniment care include şi lansarea volumului omonim cu documentele prezentate în expoziţie.
La Muzeul de Artă, la ora 14.00, va avea loc finisajul Bienalei naţionale de grafică ‘Constantin Găvenea’, iar la ora 18.00, se va desfăşura lansarea publicaţiei Uniunii Arhitecţilor din România, fondată în anul 1906, ‘Arhitectura’, cu un sumar dedicat exclusiv Deltei Dunării, în timpul căreia Primăria municipiului Tulcea va acorda titlul de Cetăţean de onoare al municipiului profesorului universitar Marian Augustin Ioan.
La ora 14.30, în centrul oraşului, va avea loc spectacolul ‘Dobrogea unită’, în timpul căruia vor susţine recitaluri Florin Chilian şi grupul Plăieşii.
Ziua Dobrogei celebrează momentul 14 noiembrie 1878, când trupele româneşti au traversat Dunărea şi au debarcat la Tulcea, marcând începerea acţiunii militare a Principatelor Române ca aliat al Imperiului Rus împotriva Imperiului Otoman, în Războiul de Independenţă.
Propunerea legislativă privind instituirea Zilei Dobrogei a fost adoptată la 19 noiembrie 2013, de Senat, şi la 9 septembrie 2015, de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz. Legea 230/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial din 7 octombrie 2015.