Acasă93Tulcea: Aegyssus Sport Fest poate deveni un atu al oraşului

Tulcea: Aegyssus Sport Fest poate deveni un atu al oraşului

Aproape 1.800 de sportivi profesionişti şi amatori au participat, în ultimele nouă zile, la Tulcea, la 14 competiţii organizate de 12 cluburi şi municipalitate, în cadrul Aegyssus Sport Fest, a declarat pentru AGERPRES consilierul pe probleme de sport din cadrul cabinetului primarului, Ion Boncea, care doreşte să transforme acest eveniment într-o tradiţie.

Anul trecut, festivalul de sport a implicat şase cluburi care, în baza finanţării primite din partea autorităţii locale, au derulat şase competiţii sportive, dintre care doar triatlonul a avut campionat naţional, în timp ce anul acesta Aegyssus Sport Fest a implicat 12 cluburi care au organizat 14 concursuri, triatlonul şi mountain bike având campionate naţionale.

‘La start, au fost cam 1.800 de sportivi şi peste 250 de voluntari. Suntem în progres faţă de anul trecut şi mă bucur foarte mult pentru diferenţa asta. Sigur nu vom putea dubla numărul evenimentul anul viitor, pentru că nu avem atâtea cluburi, dar dacă menţinem numărul competiţiilor şi le transformăm în campionate naţionale, atunci va creşte şi numărul participanţilor’, a declarat pentru AGERPRES Boncea.

El a mai spus că în urma evenimentului desfăşurat în perioada 1-9 iulie rămâne circuitul de mountain bike, cel mai dificil din ţară ca efort, având o lungime de peste 6 kilometri cu o diferenţă de nivel de peste 200 de metri, şi singurul din România care poate fi parcurs şi în afara competiţiilor.

‘În urma acestui eveniment rămâne şi ceva material, un traseu de mountain bike, la marginea oraşului, într-o pădure (Bididia, n.red.) care poate fi folosit de comunitate întotdeauna, nu doar cu bicicleta, ci chiar şi pentru drumeţie. Practic, pot fi patru sau cinci variante de traseu. Dar rămâne şi o relaţie între cluburile sportive şi Primărie, o relaţie mai bună decât a fost înainte, o relaţie mai puternică, aş zice, cu un pic mai multă încredere între noi. Întotdeauna a existat un conflict între mediul sportiv şi autoritate. Acum acest conflict începe să se diminueze şi să se transforme într-un parteneriat de lungă durată care cred eu că va duce la promovarea sportului şi la creşterea numărului de participanţi’, a afirma Ion Boncea.

Chiar dacă nu toate competiţiile au fost campionate naţionale, la start s-au prezentat şi campioni mondiali.

‘Acum doi ani, împreună cu doi colegi, am obţinut locul I la categoria Cross Country, +50 de an, la Campionatul mondial din Finlanda, iar anul acesta, la mondialul din Polonia, ne-am clasat pe locul al III-lea. Am venit la Tulcea, pentru că ţinem legătura cu toţi colegii şi prietenii din ţară, iar unde e o competiţie frumoasă, cu premii, ne întâlnim, socializăm şi facem un antrenament bun’, a afirmat componentul lotului României la atletism masters, Cristian Stancu, participant la semimaratonul Porţile Deltei, desfăşurat duminică, pe malul lacului Ciuperca.

Unele concursuri, ca de exemplu cel de şah rapid organizat de clubul Logic Delta, au căpătat anvergură internaţională, prin participarea unor invitaţi din Ucraina.

‘Anul trecut, am reuşit să aducem sportivi din Spania, Franţa, Republica Moldova şi Ucraina. Din păcate, anul acesta am adus sportivi doar din Ucraina. Îl avem printre noi pe câştigătorul de anul acesta al concursului Cap Aurora, Kuzhilniy Oleksandr, din Ucraina. La această oră, în apropierea judeţului mai sunt două competiţii importante, la Galaţi şi Techirghiol. Fondul de premiere al concursului internaţional din Techirghiol este de trei ori mai mare decât al nostru’, a declarat preşedintele clubului Logic Delta, Marius Sarighioleanu.

El a menţionat că doar fondul de premiere, asigurat de autoritatea locală, pentru competiţia desfăşurată sâmbătă şi duminică la care au participat 100 de persoane a fost de 8.000 de lei.

‘Faptul că Primăria ne ajută cu această finanţare înseamnă foarte mult. Eu, ca organizator, ştiu cât de mult alerg pentru un fond de premiere decent’, a precizat Sarighioleanu.

Iniţiatorul Aegyssus Sport Fest, Ion Boncea, doreşte ca evenimentul ajuns anul acesta la a II-a ediţie să devină o tradiţie pentru municipiu.

‘Intenţia noastră este să transformăm Aegyssus Sport Fest într-un eveniment anual care să fie la rândul său o destinaţie turistică, iar cei care fac sport să-şi treacă în calendarul anual că trebuie să vină la Tulcea pentru una din competiţiile care se petrec aici’, a menţionat reprezentantul Primăriei municipiului Tulcea.

Aegyssus Sport Fest a fost organizat de Primăria municipiului Tulcea, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret şi cluburile sportive, finanţarea alocată de la bugetul local pentru eveniment fiind de 220.000 de lei.

‘Este important să susţii asemenea activităţi pentru că sportul înseamnă în primul rând sănătate nu numai fizică, ci şi psihică, iar sportul este cel mai bun ambasador’, a declarat antrenorul de triatlon din cadrul clubului Aqua Vita Delta, Mihai Ivanov.

De profesie jurist, Ion Boncea, în vârstă de 53 de ani, a înfiinţat în anul 2007 asociaţia sportivă Explorer care a derulat şi proiecte sociale. Până în anul 2013 a făcut alpinism şi a urcat pe vârfuri de peste 6.000 de metri altitudine. Din anul 2013, organizează anual concursuri de mountain bike în judeţ. Concursul de MTB desfăşurat sâmbătă 1 iulie, la Bididia, este primul de acest gen găzduit de Tulcea.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks