Preşedintele Asociaţiei producătorilor, procesatorilor şi consumatorilor în domeniul ecologic Inter-Bio, Costin Lianu, a solicitat autorităţilor române introducerea agriculturii ecologice în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar susţine că până acum nu a primit niciun răspuns şi speră ca acest lucru să se schimbe.
Prezent vineri la Tulcea, unde a participat la o conferinţă naţională pe tema investiţiilor în agricultură şi turism, Costin Lianu a declarat că în România ar trebui să existe câteva mii de procesatori, având în vedere suprafeţele cultivate ecologic, însă numărul lor este de circa 300.
‘Ce înseamnă faptul că avem doar 300 de procesatori? Că majoritatea materiilor prime pleacă din România şi călătoresc în Germania, Franţa sau Austria. Nici măcar mori de mălai ecologic nu avem foarte multe în ţară. Mălaiul pentru un producător mondial de pufuleţi ecologici pleacă din România să fie procesat la morile din Austria şi după aceea vine înapoi. Cam asta este situaţia agriculturii ecologice din România’, a afirmat Costin Lianu.
Preşedintele Inter-Bio a mai spus că în momentul de faţă agricultura ecologică nu există în PNRR, deşi a solicitat acest lucru în perioada premergătoare transmiterii la Bruxelles şi că până acum statul român nu a avut o politică coerentă în ceea ce priveşte agricultura ecologică.
‘Sub 2% din producţia agricolă este certificată ecologic, iar alte ţări au peste 10% din producţie în adopţie ecologică, de pe suprafeţe certificate. Această situaţie coroborată cu faptul că majoritatea produselor sunt materii prime pe care le exportăm demonstrează că suntem divergenţi faţă de ţările europene care au mizat pe acest sector. Statul român nu trebuie doar să susţină procesul de reconversie. El trebuie să educe cetăţenii să înţeleagă ce înseamnă produsul ecologic, să introducă produsele în spitale, şcoli, acolo unde cetăţenii pot înţelege ce înseamnă ele, să deruleze campanii de transformare a imaginii noastre, să întărească controalele produselor ecologice, să investească în laboratoare de certificare şi să susţină producătorii să se organizeze pe linii de produse’, a declarat pentru AGERPRES profesorul Costin Lianu.
În opinia lui, ansamblul de măsuri pe care-l prevede strategia întocmită alături de producătorii ecologici ar necesita circa 400 de milioane de euro pe an.
Preşedintele Inter-Bio a participat la conferinţa naţională ‘Investiţii private încotro? Cum finanţăm viitorul agriculturii şi al turismului în următorii 7 ani?’, eveniment iniţiat de Organizaţia Femeilor Antreprenor a Uniunii Generale a Industriaşilor din România.
În timpul conferinţei, participanţii au prezentat posibilităţi de finanţări pentru proiectele din agricultură, propuneri de dezvoltare la nivel european pentru România, instrumentele financiare necesare mediului privat, necesitatea reformei în turism şi importanţa dezvoltării şi certificării agriculturii ecologice.
Concluziile evenimentului vor fi transmise ministerelor de resort cu speranţa că punctele de vedere vor fi luate în considerare de autorităţile naţionale în întocmirea politicilor de dezvoltare.