O echipă a Primăriei municipiului Tulcea a inspectat, luni, mai multe clădiri private situate în apropierea blocului din care duminică s-a prăbuşit un aticul, element din construcţia imobilului, incident în urma căruia mai multe autoturisme şi magazine au fost afectate.
Potrivit unui comunicat de presă remis luni de autoritatea locală, reprezentanţi ai direcţiilor de Urbanism, Tehnic – Investiţii şi Gospodărire Municipală, Proiecte, Poliţie Locală, ai Direcţiei Administraţiei Publice Locale – compartimentul asociaţii de proprietari, SC Servicii Publice au inspectat întreaga zonă în care a avut loc evenimentul şi s-a început astfel un proces de verificare a tuturor spaţiilor comerciale de la parter şi a lucrărilor realizate de persoanele private în imobilele aflate în proprietate.
‘Pentru mâine, 7 martie, au fost convocate toate conducerile asociaţiilor de proprietari de pe strada Isaccei, inclusiv pentru blocul Pelican, unul dintre primele imobile construite în Tulcea, dar ai cărui locatari au refuzat până acum să participe la programele de reabilitare’, se specifică în comunicatul semnat de primarul Ştefan Ilie.
Primăria municipiului Tulcea a amintit că întreţinerea şi reparaţia imobilelor intră în obligaţia proprietarilor, iar în cazul blocurilor, în obligaţia asociaţiilor de proprietari.
‘Incidentul întâmplat duminică la blocul I6 de pe strada Isaccei ne poate face pe toţi să înţelegem de ce sunt extrem de importante şi urgente aceste lucrări (de consolidare a blocurilor, n.red.). Cauzele sunt multiple, pornind de la vechimea imobilelor, faptul că au traversat toate cutremurele şi nu au fost reabilitate niciodată, că s-au realizat foarte multe intervenţii nelegale, în special la magazinele comerciale de la parterul blocurilor, lucrări care au slăbit în timp structura de rezistenţă.
Se adaugă lipsa de interes public a unor preşedinţi de asociaţii, care au permis, chiar şi urmărind obţinerea de foloase personale, extinderea sau prinderea unor structuri căpuşă de pereţii blocurilor sau chiar de aticuri, precum şi lipsa de reacţie a autorităţilor, care nu au realizat expertize tehnice, nu au sancţionat sau nu au putut convinge locatarii de necesitatea adoptării unor hotărâri, în care cel puţin 70% dintre ei să fie de acord cu lucrările publice de reabilitare şi consolidare’, se specifică în comunicatul Primăriei municipiului Tulcea.
Sursa menţionată aminteşte că din anul 2009 până în luna octombrie a anului 2020 au fost realizate 20 de expertize pentru blocuri care au stat la baza lucrărilor de consolidare a lor. Dintre acestea, opt lucrări s-au încheiat în perioada 2009-2021, iar celelalte 12 sunt în proces de reabilitare.
În perioada octombrie 2020 – octombrie 2022, autoritatea locală a realizat 101 expertize tehnice care stau la baza cererilor de finanţare pentru obţinerea de fonduri europene, inclusiv pentru blocul din care duminică a căzut elementul de construcţie, aşa încât în momentul de faţă Primăria a obţinut finanţare pentru reabilitarea a 30 de blocuri, iar proiectele necesare consolidării altor 30 de blocuri se află în curs de evaluare.
‘Depunerea şi evaluarea cererilor noastre continuă, expertizarea clădirilor de asemenea şi încercăm să obţinem cât mai multe fonduri europene pentru consolidarea acestora’, se mai specifică în comunicatul de presă semnat de primarul Ştefan Ilie.
Comunicatul municipalităţii mai menţionează faptul că în timpul unei viitoare şedinţe a Comitetului local pentru situaţii de urgenţă se vor adopta hotărârile pentru solicitarea din fondul de rezervă al Guvernului a sumei necesare reabilitării blocul I6 şi zidului unuia din corpurile Colegiului Economic ‘Delta Dunării’, care prezintă risc seismic avansat. AGERPRES / (AS – autor: Luisiana Bîgea, editor. Marius Frăţilă)