test
AcasăStiri generaleTulcea: Arhitectul Marian Augustin Ioan, propus ca membru al Academiei Române

Tulcea: Arhitectul Marian Augustin Ioan, propus ca membru al Academiei Române

Uniunea Arhitecţilor din România (UAR) a propus Academiei Române ca arhitectul Marian Augustin Ioan să devină membru al instituţiei, dacă propunerea va fi acceptată, profesorul universitar, care a primit luni seara titlul de Cetăţean de onoare al municipiul Tulcea, urmând să devină cel de-al 13-lea arhitect cu această calitate.

Preşedinta UAR, Ileana Tureanu, a făcut anunţul luni seara, la Casa Avramide din municipiul Tulcea, în timpul festivităţii de decernare a titlului de Cetăţean de onoare organizată de Primăria municipiului.

‘Facem propunerea cu toată convingerea şi toate argumentele, pentru că Augustin nu este doar un arhitect. Este un arhitect foarte bun. Ne-am fi afirmat pe plan internaţional şi naţional dacă se realiza proiectul său pentru Catedrala neamului care a câştigat concursul naţional. Dar şi capela familiei regale din Curtea de Argeş îl are autor tot pe domnul Augustin Ioan şi a luat toate premiile, inclusiv pe cel al Academiei Române’, a afirmat preşedinta UAR.

Ea a menţionat pentru AGERPRES că a înaintat deja propunerea către Academia Română şi şi-a exprimat speranţa ca titlul să-i fie acordat arhitectului Marian Augustin Ioan până la finele acestui an.

Consiliul local al municipiului Tulcea a aprobat luna trecută o hotărâre pentru acordarea titlului de Cetăţean de onoare al municipiului arhitectului Marian Augustin Ioan pentru sprijinirea cauzei patrimoniului arhitectural şi pentru activitatea de excepţie desfăşurată până în prezent.

‘Copiii noştri trebuie să privească orizontul, viitorul prin valori adevărate şi ne mândrim când aceste valori sunt chiar din judeţul nostru’, a declarat primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.

Marian Augustin Ioan a mulţumit pentru distincţie şi a amintit că din anul 2003, alături de tatăl său, este Cetăţean de onoare al comunei Dorobanţu.

‘Dacă aş avea o putere absolut magică, aş muta centrul oraşului Tulcea pe faleza Dunării, pentru că acolo e viaţa oraşului, nu Piaţa Civică şi, dacă locul ăsta a rămas liber, aş face o mică pădure. Asta ar schimba şi clima locului, ar şterge şi urma destul de păcătoasă a ceea ce a fost Piaţa Civică. Acum ce e? Un loc cu miros de mici şi poate şi cu câteva concerte. Dar viaţa oraşului trebuie să fie Dunărea’, a precizat Marian Augustin Ioan.

La finele festivităţii, UAR a lansat şi revista ‘Arhitectura’ al cărei număr este dedicat exclusiv Deltei Dunării.

Născut în comuna tulceană Dorobanţu, Marian Augustin Ioan a absolvit Liceul de arte ‘George Georgescu’ din municipiul Tulcea şi este arhitect, scriitor şi profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism din Bucureşti. Bursier la începutul anilor 1990 în Statele Unite ale Americii, a încheiat ca şef de promoţie în anul 1994 studiile postuniversitare de master la University of Cincinnati, Ohio, acolo unde mai târziu a fost şi profesor-invitat.

Licenţiat în teologie ortodoxă Honoris Causa al Center for Traditionalist Orthodox Studies, Etna, California, Statele Unite, în boardul căruia este cooptat din 2003, Marian Augustin Ioan deţine două doctorate, unul în arhitectură iar al doilea, în filosofie.

A proiectat peste 20 de biserici, din care s-au construit 12, a construit catedrala arhiepiscopală cu necropolă regală de la Curtea Argeş în perioada 2008-2016 şi a câştigat în anul 2002 singurul concurs naţional pentru catedrala patriarhală, împreună cu o echipă de asistenţi şi studenţi de la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks