Acasă93Tulcea: Autorităţile din judeţ pregătesc măsuri de prevenire a efectelor secetei în...

Tulcea: Autorităţile din judeţ pregătesc măsuri de prevenire a efectelor secetei în vară

Autorităţile tulcene au discutat miercuri, în timpul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), despre sursele de apă alternative şi măsurile pe care primăriile trebuie să le ia în contextul în care prognozele meteorologice anunţă o vară secetoasă.

Directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA), Paul Cononov, a declarat în timpul şedinţei că în Dobrogea există zece corpuri de apă subterană care pot fi folosite în caz de urgenţe.

‘Ele sunt identificate, numerotate şi observate permanent. Avem foraje de observaţie care ne permit periodic să facem o analiză a calităţii apei subterane care e considerată o rezervă strategică a României’, a menţionat directorul SGA.

El a susţinut necesitatea ca primăriile să identifice resursele disponibile pentru a face faţă unor situaţii deosebite provocate de secetă.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, Daniel Petrov, a menţionat că instituţia pe care o conduce deţine o cisternă pentru a furniza apă potabilă şi nepotabilă populaţiei.

‘La nivelul gospodăriilor, fermelor, noi avem obligaţia de a le furniza apă, şi potabilă, şi nepotabilă. Avem o cisternă care e destinată transportului de apă potabilă, avizată de Direcţia de Sănătate Publică, dar din păcate eu, personal, nu aş folosi-o pentru apă potabilă’, a menţionat inspectorul şef al ISU Delta, Daniel Petrov.

De asemenea, inspectorul guvernamental Corvin Bangu a amintit de problemele provocate de seceta din perioada 2006-2007.

‘În perioada 2006-2007, s-au făcut cel puţin patru, cinci foraje de mare adâncime care să constituie o rezervă de apă în cazul în care celelalte surse de apă seacă. Acum, nu se mai ştie care e situaţia acelor foraje de mare adâncime. (…) Atunci s-a constatat că nu există cisterne suficiente. Dacă avem o singură cisternă sau aş spune 10 cisterne, nu e suficient să asiguri apa potabilă pentru populaţia din mai multe localităţi. Sigur, nu sunt toate afectate. În unele zone, ca de exemplu la oraşe, avem doar anumite cartiere unde nu mai ajunge apa, dar acolo trebuie intervenit şi trebuie cărată apă cu cisterna’, a precizat inspectorul guvernamental Corvin Bangu.

El a menţionat că fiecare primar trebuie să identifice mijloacele cu care se poate interveni în caz de secetă în sprijinul populaţiei şi al animalelor, în condiţiile în care stabulaţia liberă va fi afectată.

Prefectul judeţului Tulcea, Dan Munteanu, a menţionat că toate recomandările autorităţilor din cadrul CJSU vor fi prezentate primarilor în timpul unei şedinţe care va avea loc săptămâna viitoare, astfel încât să se evite situaţiile deosebite care pot să apară pe fondul secetei. AGERPRES / (A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks