Acasă93Tulcea: Călăuzele apelor şi Via Transilvanica, proiecte premiate la Comisia Europeană

Tulcea: Călăuzele apelor şi Via Transilvanica, proiecte premiate la Comisia Europeană

Călăuzele apelor, proiect derulat de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 în Delta Dunării, şi Via Transilvanica, cel mai lung traseu de drumeţii din România, au primit, marţi, alături de alte 28 de proiecte cu realizări remarcabile în domeniul patrimoniului, cea mai înaltă distincţie a Europei în domeniu, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23.

Cei 30 de câştigători din 21 de ţări ai premiilor European Heritage Awards/Europa Nostra Awards au fost selectaţi de un juriu compus din experţi în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării comisiilor de selecţie, responsabile cu examinarea înscrierilor provenind de la organizaţii şi persoane din 35 de ţări europene.

‘Toate proiectele câştigătoare ale European Heritage Awards / Europa Nostra Awards din acest an au la bază competenţe extraordinare şi o implicare, la nivel colectiv şi individual, care acoperă elemente de patrimoniu şi tradiţii din toată Europa. Premiind aceste realizări, ne reconfirmăm angajamentul ferm de a ne proteja moştenirea culturală comună, vitală pentru confirmarea unităţii noastre, ca cetăţeni şi comunităţi ale Europei’, a declarat ,în urma anunţării câştigătorilor din 2023, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Promovarea modului nostru de viaţă european, responsabil de Cultură, Margaritis Schinas.

De asemenea, mezzo-soprana de renume mondial şi preşedintele Europa Nostra, Cecilia Bartoli, i-a felicitat pe câştigători.

‘Îi felicit călduros pe câştigătorii din acest an ai Premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards pentru această binemeritată recunoaştere. Sunt exemple care inspiră şi care contribuie cu adevărat la construirea unei Europe mai frumoase, mai durabile şi mai favorabile incluziunii. Poveştile lor de succes demonstrează modul în care dificultăţile pot fi depăşite prin punerea în comun a expertizei, dăruirii, creativităţii şi inovaţiei. Aştept cu nerăbdare să-i întâlnesc personal şi să-i sărbătorim pe toţi câştigătorii, la Ceremonia de decernare a Premiilor European Heritage Awards din Veneţia – îndrăgitul nostru oraş parte a Patrimoniului Mondial’, a declarat Cecilia Bartoli.

Potrivit comunicatului, câştigătorii vor fi sărbătoriţi la ceremonia de decernare a premiilor European Heritage Awards Ceremony, pe 28 septembrie, la Palazzo del Cinema în Veneţia, unde este aşteptat inclusiv vicepreşedintele CE, Margaritis Schinas.

‘În timpul ceremoniei, vor fi anunţaţi laureaţii premiului Gran Prix şi câştigătorul premiului Public Choice Award, aleşi dintre câştigătorii din acest an, care vor primi 10.000 EUR fiecare. Ceremonia va reprezenta un punct culminant al evenimentului European Cultural Heritage Summit 2023, organizat de Europa Nostra cu sprijinul Comisiei Europene, în perioada 27-30 septembrie în Veneţia, oraş parte din Patrimoniul Mondial. Susţinătorii şi iubitorii patrimoniului sunt încurajaţi să descopere câştigătorii şi să voteze online pentru a decide cine va câştiga Public Choice Award 2023, câştigătorul urmând să primească un premiu în valoare de 10.000 EUR’, se mai specifică în comunicat.

Călăuzele apelor (Pathfinders of the Waters), Delta Dunării, vizează satele de-a lungul Dunării cu acces limitat la activităţi culturale. Prin intermediul ambarcaţiunii tradiţionale a Deltei, lotca, sunt promovate valoarea moştenirii locale şi dobândirea de noi abilităţi în rândul copiilor.

Cu cei 1.400 de kilometri ai săi, Via Transilvanica este cel mai lung traseu de drumeţii din România. Leagă 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO şi reprezintă o conexiune vitală între comunităţile locale şi diversele faţete ale patrimoniului, cuprinzând atât moştenirea construită şi naturală, cât şi tradiţiile imateriale.

Premiile European Heritage Awards/Europa Nostra Awards au fost lansate de Comisia Europeană în 2002, fiind de atunci conduse de Europa Nostra. Timp de 21 de ani, premiile au reprezentat un instrument cheie pentru recunoaşterea şi promovarea multiplelor valori ale patrimoniului cultural şi natural pentru societatea, economia şi mediul Europei.  

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks