Acasă93Tulcea: Caravana 'Apele unite ale României' a plecat spre Mila 23

Tulcea: Caravana ‘Apele unite ale României’ a plecat spre Mila 23

Aproximativ 100 de persoane au plecat marţi, la prânz, din Tulcea, cu canotci şi caiace, pe Dunăre, până la Mila 23, satul natal al lui Ivan Patzaichin, în cadrul caravanei ‘Apele unite ale României’, parte a Festivalului ‘Ivan Patzaichin’, care a debutat luni seara, pe faleza Dunării din municipiu.

Caravana are drept obiectiv promovarea turismului prietenos cu natura, iar în canotci şi caiace se află atât angajaţi ai unor instituţii ale statului cu atribuţii în protejarea mediului, cât şi lideri ai unor organizaţii de mediu, oameni de afaceri şi simpli iubitori ai naturii care au dorit să onoreze memoria lui Ivan Patzaichin.

‘Am venit aici din respect, din dorinţa de a duce mai departe ce am învăţat de la domnul Ivan Patzaichin. Prima zi a turului va fi grea din punctul de vedere al organizatorilor, dar momentul greu va fi la Mila 23, când nu-l vom găsi pe Ivan. Vom găsi însă tot ce a lăsat el acolo şi asta ne va bucura tare mult’, a declarat, pentru AGERPRES, comandantul bricului ‘Mircea’, comandorul Mircea Târhoacă.

Preşedintele asociaţiei ‘Ciulinii Bărăganului’, Dumitru Munteanu, participă cu caiacul propriu la caravană de la înfiinţarea acesteia, acum trei ediţii.

‘Prima mea tură cu caiacul a fost Turneul Internaţional al Dunării (TID). Am plecat de la Călăraşi, acum trei ediţii, şi atunci m-am împrietenit cu cei care au venit din Ingolstadt. Din păcate, din cauza războiului din Ucraina, TID s-a oprit anul acesta la Silistra. Păcat, dar astea sunt condiţiile’, a afirmat Dumitru Munteanu.

Printre participanţi sunt şi tineri aflaţi la prima experienţă cu canotca.

‘Am venit pentru a fi alături de colegii noştri, pentru a omagia memoria marelui sportiv şi om al Deltei. Suntem la prima participare. Nu suntem antrenaţi pentru aşa ceva, dar în rest ne ţinem în formă. Soarele cred că va fi cea mai importantă provocare’, a afirmat consilierul din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, Vladimir Preda.

Caravana ‘Apele unite ale României’ a plecat din Tulcea în jurul orei 11,00, iar pentru unul dintre organizatori, Viorel Gheorghe, instructorul atelierelor de construit bărci pentru copii, prima zi va fi şi cea mai grea.

‘Din cei peste 40 de kilometri pe care-i avem de parcurs până la Mila 23, 25 de kilometri sunt în prima zi. Este cea mai lungă etapă, dar nu avem ce face. În Deltă nu se poate campa şi atunci trebuie să mergem mult până la civilizaţie. Sperăm să prindem însă şi ceva curent. Oricum, nu e ceva imposibil’, a spus Viorel Gheorghe.

O ambarcaţiune a Căpităniei Portului Tulcea i-a însoţit pe Dunăre pe participanţii la caravană, astfel încât aceştia să fie protejaţi de impactul valurilor produse de nave.

Printre prietenii rămaşi pe faleza Dunării din Tulcea se află şi artistul Dan Vezentan, implicat în proiectul ansamblului monumental dedicat lui Ivan Patzaichin.

‘Am participat în ultimii doi ani la turele din Deltă şi a fost extraordinar. (…) Când mi-a propus Teodor Frolu proiectarea uneia din lucrările acestui ansamblu am fost foarte încântat. Mi se părea foarte normal să fac asta. Suntem cinci artişti care lucrează la acest ansamblu, iar eu am proiectat un sistem de cules apa care funcţionează ca o cişmea. Apa din Dunăre va fi colectată şi apoi va fi filtrată şi se va putea consuma. Va fi o adăpătoare pe ponton pentru caiaciştii şi cei care se vor întâlni aici să plece în Deltă. Lucrarea este o roată de moară cu un diametru de patru metri’, a menţionat Dan Vezentan.

De altfel, planurile şi macheta ansamblului arhitectural care va fi amplasat pe faleza Ivan Patzaichin pot fi văzute, începând de marţi, la Muzeul de Artă din Tulcea, până la finalul acestei săptămâni.

Caravana ‘Apele unite ale României’ va ajunge joi, la Mila 23, acolo unde vor fi prezentate planurile unui muzeu care se va construi în memoria lui Ivan Patzaichin şi unde va fi vernisată expoziţia de fotografie ‘Oamenii Deltei’, semnată de Dragoş Lumpan.

Vineri şi sâmbătă, la Tulcea, organizatorii Festivalului ‘Ivan Patzaichin’ invită copiii şi adulţii la ateliere şi competiţii sportive de vâslit pe lacul Ciuperca, la vernisajul expoziţiei ‘Provocări şi răspunsuri pe Dunăre – Ungaria şi navigaţia pe Dunăre în perioada interbelică’, la Casa Avramide, şi la concertele de la Gară susţinute de Subcarpaţi, Tumbe, Rusalka şi Zagăn, în prima seară, Alternosfera, Dimitri’s Bats şi Blană Bombă, în cea de-a doua seară.

Sâmbătă va avea loc o conferinţă pe tema ‘Soluţii de dezvoltare durabilă în Tulcea şi Delta Dunării’, ca parte din seria de dezbateri ‘Apele Unite ale României’, un proiect care are ca scop democratizarea accesului la apă pentru un număr cât mai mare de cetăţeni, înţelegerea de către aceştia a valorii râului şi raportarea lui la oraş şi la comunitate.

Festivalul ‘Ivan Patzaichin’ este organizat de Asociaţia ‘Ivan Patzaichin – Mila 23’, împreună cu Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Judeţean Tulcea şi Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks