Fundaţia Sera România va lansa, la finalul lunii august, un centru itinerant de recuperare pentru copilul cu dizabilităţi, pe o construcţie plutitoare urmând să se acorde servicii de reabilitare pentru copiii şi familiile din care aceştia fac parte.
Serviciul va fi unul din rezultatele proiectului ‘Întotdeauna în familie – proiect pentru reducerea instituţionalizării, a riscului de separare şi pentru asigurarea serviciilor de recuperare de proximitate copiilor din judeţul Tulcea’, cu un buget total de 5.954.979,39 lei.
‘Pontonul este aproape gata. Mai sunt câteva finisaje de făcut şi sperăm ca la finele lunii viitoare să începem activitatea. Punem la dispoziţie servicii de recuperare, consultanţă psihologică, logopedie, kinetoterapie şi activităţi educaţionale pentru copiii din Delta Dunării. Vor fi servicii gratuite. Singura problemă e că este greu să identificăm specialiştii în domeniu’, a declarat, pentru AGERPRES, managerul de proiect, Cătălin Ganea.
Deficitul de specialişti este o problemă cu care se confruntă şi Direcţia Generală pentru Asistenţă şi Protecţia Drepturilor Copilului (DGASPDC), directoarea adjunctă a instituţiei, Laura Micu, apreciind proiectul fundaţiei.
‘Este extraordinar că s-a găsit o formă avantajoasă pentru oamenii din Delta Dunării. Este un proiect inovativ pentru toată regiunea. Este foarte important pentru noi, cei din asistenţa socială, să ajungem cu serviciile acolo unde este nevoie. Este un proiect de foarte mare ajutor şi categoric va avea un impact major pentru populaţia din Delta Dunării’, a afirmat directoarea adjunctă a DGASPDC, Laura Micu.
În cadrul proiectului derulat de fundaţia Sera România 100 de familii vor beneficia de subvenţii cuprinse între 1.500 de lei şi 10.500 de lei, pe o perioadă de maximum trei luni, etapizat, în funcţie de nevoile identificate.
De asemenea, 220 de copii vor primi sume cuprinse între 1.000 de lei şi 8.600 de lei pe o perioadă de şase luni, etapizat, în funcţie de nevoile identificate.
Fundaţia Sera România a organizat, joi, în municipiu, un seminar cu tema ‘Rolul comunităţii în reducerea riscurilor privind separarea copilului de familie, egalitate de şanse şi nediscriminare în judeţul Tulcea’, la care au participat atât autorităţi, cât şi beneficiari ai serviciilor sociale oferite până acum.
‘Sunt o mamă singură cu patru copii, unul dintre ei cu handicap, iar Fundaţia Sera m-a ajutat să îmbunătăţesc garsoniera primită de la Primăria ca locuinţă socială. Acum, am uşă, am calorifer electric, iar copiii sunt îmbrăcaţi. Femeilor care se confruntă cu probleme le spun să nu le fie teamă să ceară ajutorul’, a afirmat Lidia Forţu, din Tulcea.
Centrul itinerant de recuperare pentru copilul cu dizabilităţi va asigura servicii pentru 100 de copii cu dizabilităţi, aflaţi în risc de separare de familie şi va deservi familiile din teritoriul acoperit de instrumentul financiar Investiţii Teritorial Integrate-Delta Dunării.
Proiectul ‘Întotdeauna în familie’ este finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. AGERPRES / (A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă)