Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) a solicitat Consiliului Judeţean (CJ) să facă demersuri pentru ca şoferii care circulă pe un segment al drumului judeţean 222 să reducă viteza şi să nu calce exemplare din specii protejate.
Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituţiei, sute de animale mor anual în zona canalului Enisala care face legătura între lacurile Razim şi Babadag, la finalul lunii trecute, în perimetrul respectiv, fiind găsit încă un exemplar mort de nurcă.
‘Se impune construirea în amenajarea piscicolă Babadag a unui canal paralel cu DJ 222 care să fie scos din amenajare şi conectat la circuitul hidrologic natural şi construirea a minimum două ecoducte şi jgheaburi de ghidare. Sute de animale mor aici călcate de maşini anual, nurci europene, vidre, ţestoase de apă, şerpi de apă şi multe altele. Până atunci, am făcut o solicitare scrisă colegilor de la Consiliul Judeţean Tulcea pentru semnalizarea cu indicatoare rutiere pentru limitarea vitezei în trei zone unde s-au semnalat nurci europene traversând şoseaua’, se specifică postarea respectivă.
INCDDD aminteşte că reprezentanţii instituţiei au discutat cu mai mulţi experţi ai autorităţilor pentru a realiza mai multe subtraversări sau ecoducte, dar nu s-au găsit soluţii tehnice adecvate şi realiste din punct de vedere financiar pentru a nu afecta drumul, amenajarea piscicolă şi chiar viaţa animalelor care ar fi folosit ecoductele.
‘Faptul că am căutat soluţii pentru construirea ecoductelor a cauzat întârzierea depunerii cu doi ani a proiectului ‘Asigurarea unui statut favorabil de conservare pentru salvarea de la extincţie a populaţiei de nurcă europeană – Mustela lutreola (specie de interes comunitar, critic periclitată) – din România – SAVE E-MINK-RO’ (2017-2020) finanţat prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014′, se mai arată în postarea cercetătorilor tulceni.