Acasă93Tulcea: Circa 16.500 de culturi înfiinţate în primăvară, afectate de secetă

Tulcea: Circa 16.500 de culturi înfiinţate în primăvară, afectate de secetă

Circa 16.500 de hectare cultivate în primăvara acestui an în judeţul Tulcea au fost afectate în proporţie de peste 30% din cauza secetei pedologice, a anunţat, joi, Prefectura judeţului într-o informare de presă remisă în urma aprobării unei hotărâri privind pagubele produse în vara acestui an.

Potrivit datelor remise la solicitarea AGERPRES, din cele 16.427,04 hectare de culturi calamitate, în comuna Beidaud se află cea mai mare suprafaţă afectată, respectiv 1.061,44 de hectare cultivate cu floarea soarelui şi 229,25 de hectare cultivate cu porumb.

‘Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este la baza raportului care se va înainta, după aprobare, Ministerului Agriculturii în vederea centralizării suprafeţelor afectate la nivel naţional şi, ulterior analizării situaţiei, pentru stabilirea cererilor de aprobare a unor sume pentru despăgubiri la nivel european’, a precizat Instituţia Prefectului – judeţul Tulcea.

Datele din sursa amintită arată că seceta a afectat şi culturi de dovleac, grâu de primăvară, in, lucernă, mazăre, porumb zaharat, soia şi sorg.

În informarea de presă remisă de instituţie se precizează, de asemenea, că membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au adoptat o hotărâre privind analiza proceselor verbale de constatare şi evaluare a pagubelor produse în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase înregistrate pe raza comunelor Turcoaia şi Sarichioi, în perioada 26-28 noiembrie 2023.

Potrivit sursei, cinci case şi 100 de metri de pe drumul judeţean din Sarichioi, precum şi 25 de metri de stradă şi un mal de pământ din comuna Turcoaia au fost afectate de ninsorile şi viscolul de la finalul lunii trecute. AGERPRES / (AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks