Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea a aprobat, vineri, o hotărâre prin care stabileşte procedura de concesionare, prin atribuire directă, a unor terenuri cu destinaţie agricolă, aflate în proprietatea publică a judeţului Tulcea, situate în perimetrul administrativ sau limitrof al comunei Pardina.
Hotărârea a fost adoptată după ce fermierii din această zonă au câştigat în instanţă dreptul de a li se atribui teren agricol pentru păşune, conform legii zootehniei, drept suspendat practic în condiţiile în care crescătorii de animale nu deţin resursele financiare pentru a câştiga licitaţiile în defavoarea marilor ferme agricole din Deltă.
Actul administrativ stabileşte perioada de concesionare la 10 ani, o redevenţă minimă de 1.029 lei pe hectar, pe an, precum şi plata depunerii unei garanţii reprezentând 50% din valoarea redevenţei pentru primul an contractual în termen de cel mult 90 de zile de la data semnării contractului de concesiune.
‘Cuantumul redevenţei e mare şi chiar deasupra celor din contractele de concesiune. Încadrarea în categoriile de teren de agricol este supraevaluată. În contract, nu este prevăzut şi dreptul de preempţiune la finalul perioadei de concesiune şi dorim un nivel al garanţiei mai mic decât cel stabilit’, a declarat în timpul şedinţei CJ, unul din fermierii din zona Pardina, Maria Belibrov.
În replică, preşedintele CJ, Horia Teodorescu, a menţionat că hotărârea poate fi îmbunătăţită şi, cu acest scop, i-a invitat săptămâna viitoare pe reprezentanţii fermierilor la o discuţie la sediul instituţiei.
În urmă cu doi ani, fermierii din zona Pardina au dat în judecată CJ Tulcea, din cauză că accesul la terenuri agricole pentru păşuni, garantat de legea zootehniei, le-a fost interzis practic în condiţiile în care nu au o putere financiară suficientă pentru a concura la licitaţii cu ferme agricole care au profituri de milioane de lei.
Anul acesta, instanţa le-a dat câştig de cauză fermierilor din Deltă, iar Consiliul Judeţean a întocmit procedura pentru ca fermierii să aibă acces la terenuri.
Consiliul Judeţean Tulcea administrează terenuri agricole şi piscicole aflate în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării în suprafaţă totală de 71.292 de hectare. Din această suprafaţă, circa 35.000 de hectare sunt amenajări agricole. AGERPRES / (A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă)