Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) din Tulcea a decis suspendarea contractului încheiat cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) pentru extracţia controlată a circa 400 de exemplare de şacali din rezervaţie, conducerea instituţiei statului considerând că deocamdată nu e nevoie să se atingă numărul menţionat în autorizaţie.
Guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov, a declarat vineri pentru AGERPRES că până în momentul luării deciziei, AJVPS a capturat 331 de şacali, majoritatea din apropierea comunităţilor umane, iar acţiunea de extragere controlată a fost îngreunată în ultima perioadă inclusiv de vegetaţie.
‘Acţiunea a fost suspendată, pentru că noi considerăm că nu e nevoie să ajungem la incidenţa sumei de 400. Deja reclamaţiile au cam dispărut, reclamaţii pe care le aveam din partea comunităţilor locale. (…) Toate exemplarele extrase sunt din apropierea comunităţilor umane. Am încercat să ne axăm pe acele exemplare care aveau obişnuinţa de a trăi de pe urma acestei vecinătăţi. Sunt practic acele animale pe care ni le reclamau localnicii că intră în gospodării şi fac pagube în bătătura proprie’, a afirmat guvernatorul Marinov.
Acţiunea de extracţie controlată va putea fi reluată, dacă vor exista dovezi temeinice, fără a se mai parcurge procedura de licitaţie până la atingerea cotei de 400 de exemplare, potrivit prevederilor contractuale.
‘Ca administrator al patrimoniului natural din Delta Dunării, şi şacalii sunt o grijă deosebită a noastră. Trebuie menţionat că ei nu trăiesc în haită, ci în familii. Odată familia separată, prin dispariţia unuia dintre componenţi ai acesteia, celălalt nu se va împerechea niciodată. Efectele pe termen lung sunt destul de serioase şi presupun nişte readaptări cu multe alte consecinţe în economia speciei pe care nu ni le dorim pe termen lung. Înţelegem şi problemele localnicilor, deşi în unele cazuri ele sunt exagerate şi am dovezi care susţin aceste afirmaţii’, a menţionat guvernatorul Rezervaţiei.
AJVPS a început la finele lunii martie acţiunii de extracţie controlată a şacalilor din Deltă, după ce în ultimii ani, locuitorii Deltei s-au plâns în repetate rânduri că şacalii le omoară animalele pe care le cresc în curţi şi le distrug grădinile cu legume.
În Delta Dunării, parte a reţelei internaţionale a rezervaţiilor biosferei în cadrul Programului ‘Omul şi biosfera’ lansat de UNESCO, sit Patrimoniu mondial UNESCO, Zonă umedă de importanţă internaţională mai ales ca habitat al păsărilor de apă, Convenţia Ramsar, vânătoarea a fost interzisă în 2011, însă în anul următor Parlamentul a decis ca acţiunea să se desfăşoare, cu avizul Academiei Române, doar în cazul mamiferelor care afectează gospodăriile localnicilor.