Un convoi umanitar organizat de grupul de iniţiativă Linia portocalie, care transportă opt tone de alimente, aproape 200 de pături şi trei generatoare electrice, a plecat, luni dimineaţă, din Tulcea spre regiunea ucraineană Herson, puternic afectată de războiul declanşat de Rusia.
Coordonatorul transporturilor umanitare în Ucraina din cadrul grupului, Marian Machedon, a declarat pentru AGERPRES că ajutoarele în valoare totală de circa 20.000 de euro au fost cumpărate din România, în urma donaţiilor primite din partea voluntarilor Pavers Foundation, Marea Britanie, dar şi a celor din Polonia, România şi Statele Unite ale Americii.
‘Avem o forţă multinaţională de voluntari şi finanţatori şi am reuşit cu ocazia aceasta să avem un buget de circa 20.000 de euro. În convoi sunt patru maşini cu opt tone de alimente, trei generatoare şi 200 de pături’, a precizat Machedon.
El a explicat de ce a ales Herson ca destinaţie a acestor ajutoare.
‘Herson proaspăt eliberat se confruntă cu o criză umanitară foarte gravă. Acolo nu este electricitate. Oamenii au probleme cu alimentarea cu apă, magazinele sunt goale, nu au de unde să cumpere alimente, chiar dacă ar avea fonduri. Este cea mai afectată zonă în care putem interveni, fiind relativ apropiată de Tulcea’, a menţionat reprezentantul grupului Linia portocalie.
Unul dintre participanţii la convoi, Petru Gabor, din Târgu Mureş, a mai fost în ultimele săptămâni în Herson în misiuni umanitare.
‘E ca un oraş fantomă. Indiferent unde te opreşti în Herson, cu orice le poţi oferi ajutoare, în cinci minute, o mie de oameni vin lângă tine, pentru ajutoare. Oamenii sunt la capătul puterii’, a afirmat Petru Gabor.
El s-a implicat în misiuni umanitare încă de la declanşarea războiului din Ucraina, iar iniţial a fost în Vama Sighet. A venit în zona Isaccea, după apelurile făcute de diverse organizaţii, iar după eliberarea oraşului Herson face cel puţin o dată pe săptămână un drum între Isaccea şi localitatea ucraineană.
‘Asta e a treia maşină pe care o stric de la începutul războiului. (…) Acum vreo cinci luni, am cumpărat-o din banii voluntarilor. I-am făcut o revizie completă, schimbat de telescoape, cauciucuri, revizie motor, dar din cauza drumului şi a condiţiilor de exploatare, acum am telescoape sparte, bucşe care bat, sper să nu-mi sară o roată. Iar motorul a început să aibă probleme’, a mai spus Peter Gabor.
De meserie şofer, el ajută persoanele care se află în situaţii limită în Ucraina şi le transportă gratuit până la Orlovka, punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene situat pe malul Dunării, vizavi de Isaccea, judeţul Tulcea.