Acasă93Tulcea: Discuţii la Ministerul Mediului pentru despăgubirea pescarilor afectaţi de restricţii

Tulcea: Discuţii la Ministerul Mediului pentru despăgubirea pescarilor afectaţi de restricţii

Ministerul Mediului a început discuţiile cu specialiştii din domeniul pisciculturii privind acordarea compensaţiilor financiare pentru persoanele ale căror venituri depind în exclusivitate de resursa piscicolă şi care nu-şi pot desfăşura activitatea în anumite perioade ale anului.

Informaţia a fost făcută publică joi, în timpul şedinţei Consiliul consultativ de administrare al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), de guvernatorul Deltei, Gabriel Marinov, după ce atât autorităţile locale, cât şi reprezentanţii pescarilor au criticat faptul că de-a lungul timpului comunităţilor locale li s-au impus restricţii, pentru protejarea biodiversităţii, dar acestea nu au fost însoţite şi de compensaţii.

‘Am avut o discuţie cu ministrul Mediului, Tanczos Barna, pe tema compensaţiilor financiare şi am convingerea că rezultatele vor fi vizibile. De ce? Pentru că discută deja de un nivel al compensaţiei. Amănuntele acestea cred că deja ne depăşesc pe noi şi sunt de natură să-i intereseze pe colegii de la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură’, a declarat guvernatorul Marinov.

Conducerea Administraţiei RBDD a mai spus că modalitatea de acordare a compensaţiilor va respecta normele europene în domeniu.

‘Există nişte modalităţi de calcul la nivel european. Nu le vom născoci noi acum. Nu ştiu în ce măsură vom avea rezultatele dorite de dumneavoastră, dar cel puţin nu stăm degeaba’, a menţionat guvernatorul Rezervaţiei.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD), Dan Verbina, a declarat pentru AGERPRES că pescarii ar trebui să primească compensaţii inclusiv pentru perioadele de secetă, cu atât mai mult cu cât anul acesta 16 lacuri au secat.

‘În alte zone ale Uniunii Europene, statul sau programul operaţional de pescuit pentru ţara respectivă acordă compensaţii pentru lipsa de activitate. La noi, pentru că seceta ne-a afectat foarte mult, întrucât 16 lacuri au fost uscate complet, şi acum sunt la fel, nu s-au obţinut compensaţii, iar veniturile au scăzut la 50% faţă de anul trecut, pe total capturi’, a menţionat preşedintele FOPPDD.

De altfel, în timpul şedinţei, guvernatorul Deltei a menţionat că în momentul de faţă în rezervaţie există 120 de kilometri de canale pe care autorităţile trebuie să intervină pentru a readuce apă, unele dintre ele fiind secate.

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului consultativ al RBDD s-au aflat două puncte care au vizat revizuirea Planului de management al Rezervaţiei şi tarifele de acces în Deltă care vor fi aplicate cel mai probabil de anul viitor.

Printre cele mai importante restricţii impuse în RBDD este cea privind interzicerea pescuitului sturionilor, măsura aplicată din anul 2006 nefiind însoţită de compensaţii financiare pentru persoanele care şi-au încetat activitatea pentru a proteja biodiversitatea.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks