Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) au donat 10.000 de lei pentru refugiaţii din Ucraina, a declarat, pentru AGERPRES, managerul instituţiei, Radu Sicinschi.
Jumătate din sumă a fost donată în bani în contul filialei teritoriale a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie (SNCR), iar cealaltă jumătate a fost utilizată pentru achiziţia de alimente neperisabile care au fost acordate aceleiaşi organizaţii.
‘Am considerat că SNCR poate gestiona mult mai bine aceste ajutoare. Au fost acordate din toată inima pentru oamenii care au reuşit să se ferească de război’, a afirmat managerul SAJ.
Sicinschi a mai spus că de la începutul războiului, o ambulanţă şi o navă sanitară stau în permanenţă la punctul de trecere a frontierei din Isaccea pentru a veni în sprijinul refugiaţilor ucraineni care traversează Dunărea cu bacul din localitatea Orlivka.
El a adăugat că atacurile de panică şi hipertensiunile arteriale au fost cele mai frecvente probleme de sănătate întâlnite la refugiaţii ucraineni.
‘Am avut şi situaţii care au fost gestionate mai greu, oameni care au înţeles că soluţia nu este SAJ, ci spitalizarea şi vă dau un exemplu. O doamnă din Ucraina era aproape de hiperglicemie şi avea şi alte probleme de sănătate. I-am explicat că singura soluţie este spitalizarea, a înţeles situaţia şi a stat o săptămână în terapie intensivă’, a menţionat managerul SAJ, Radu Sicinschi.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, 157 de persoane din Ucraina au beneficiat de servicii medicale în judeţul Tulcea, o mamă a născut în spital, iar un bătrân, în vârstă de 91 de ani, cu probleme medicale, a murit în unitatea spitalicească.
Datele Gărzii de Coastă arată că de la începutul războiului, circa 52.000 de persoane din Ucraina au intrat în România prin punctul de trecere a frontierei din oraşul Isaccea. AGERPRES / (A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă)