Peste 40 de fotografii care surprind momente din viaţa comunităţii germane din satul tulcean Malcoci sunt expuse, începând de vineri seara, la Casa Avramide, în cadrul expoziţiei ‘Malcoci – Istorie în imagini’, organizată într-un proiect finanţat prin programul ‘Timbrul monumentelor istorice’ al Ministerului Culturii.
Vernisajul expoziţiei a avut loc vineri seara iar fotografiile puse la dispoziţie de Asociaţia Germanilor Basarabeni vor sta pe simeze timp de o săptămână.
‘Sunt 46 de fotografii care aparţin unei colecţii particulare, fotografii care reprezintă diverse etape ale comunităţii din Malcoci, atâta vreme cât această localitate a fost locuită de germani’, a precizat la vernisaj preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Durabilă a Deltei Dunării (A4D), Octavian Motoc.
El a amintit şi câteva repere istorice privind prezenţa germanilor în judeţul Tulcea.
‘Turcii au stat vreo 400 de ani aici (în Dobrogea – n.red.) iar pe la 1840 au adus colonişti germani din Rusia. Ei erau descendenţi ai unei populaţii germanice din zona Alsaciei cu bunici care aveau paşapoarte franceze. Aceştia au venit pe la 1846 iar administraţia otomană le-a spus că pot ocupa atât cât pot defrişa’, a spus Motoc.
La rândul său, parohul comunităţii romano-catolice din Tulcea, Mihai Lungeanu, a afirmat că în 1843-1846 au venit 25-28 de familii germane şi că acum numărul acestora este similar.
‘Ei au încercat să facă mai întâi o capelă, apoi au făcut biserica fără turn şi abia în 1907 s-a făcut turnul. Cert este că biserica a înflorit iar comuna a înflorit odată cu comunitatea catolică, pentru că la început au fost numai catolici acolo’, a amintit preotul Mihai Lungeanu.
În cadrul proiectului finanţat prin programul ‘Timbrul monumentelor istorice’ al Ministerului Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului, iniţiatorii vor obţine studiile de care au nevoie pentru a reabilita Biserica Sfântul Gheorghe din satul Malcoci.
‘Proiectul a început din punctul meu de vedere în anul 2009. (…) Am avut două încercări de restaurare parţială care să menţină turnul bisericii într-o stare stabilă şi să refacem zona zidurilor astfel încât ele să nu cadă. Ne gândeam la conceptul unei biserici deschise, fără acoperiş, o biserică deschisă către cer, către Dumnezeu, către comunitate, în care să se poată ţine slujbe, să fie protejată cu un semiacoperiş în zona altarului şi să o protejăm prin devierea apelor din zona zidurilor’, a menţionat preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Durabilă a Deltei Dunării.
Proiectul în cadrul căruia se desfăşoară expoziţia de fotografie urma să se încheie luna aceasta, însă iniţiatorii au solicitat prelungirea până la finele anului.
Biserica din Malcoci a fost ridicată începând din anul 1870 şi a funcţionat timp de mai mulţi ani fără a avea un turn, acesta fiind finalizat în anul 1901. În timpul Primului Război Mondial, lăcaşul de cult a fost avariat grav, modificările aduse ulterior construcţiei afectând structura de rezistenţă a acesteia.
Biserica se află pe drumul judeţean care leagă oraşul Tulcea de localităţile situate în zona de terasă a judeţului pe braţul Sfântu Gheorghe al Dunării şi este recunoscută drept cel mai mare lăcaş de cult romano-catolic din Dobrogea. Vreme îndelungată însă actele de proprietate ale acesteia au fost pierdute, clădirea s-a deteriorat, comunitatea de germani s-a depopulat, astfel că imobilul nu mai poate fi vizitat, în ciuda panourilor informative amplasate în apropiere.