Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) din Tulcea a capturat circa 300 din cele 400 de exemplare de şacali din Delta Dunării permise spre extracţie şi speră ca până la jumătatea lunii viitoare să încheie acţiunea din rezervaţie.
Preşedintele AJVPS, Tudorel Oancea, a declarat pentru AGERPRES că în ultima perioadă acţiunile de extracţie s-au desfăşurat tot mai greu, din cauza vegetaţiei abundente în care şacalii se pot ascunde.
‘Până în momentul de faţă, avem extraşi prin metoda vânătoare 310 şacali. Se vânează foarte greu. De acum încolo, vom face numai la pândă, fără metoda dibuit, şi numai cu armă lisă, pentru că deja vegetaţia este mare, începe turismul în Delta Dunării’, a afirmat preşedintele Oancea.
El a mai spus că spre deosebire de activitatea de anul trecut, cea din acest an a fost mai uşoară, datorită faptului că a început mai devreme.
‘Acum activitatea a fost mai uşoară, pentru că s-a dat drumul mult mai devreme. Perioada propice pentru a extrage şi a se vedea o eficienţă mult mai mare, după părerea noastră, a vânătorilor, este în lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie. Atunci nu există vegetaţie, este frig, ei nu au ce mânca, ies şi pot fi capturaţi în număr mai mare şi mai repede’, a precizat preşedintele AJVPS.
În opinia sa, efectivele de şacali din deltă au ajuns la aproape 5.000 de exemplare, iar pentru menţinerea echilibrului faunei cinegetice este necesară capturarea exemplarelor din această specie fără cotă, pe toată perioadă anului.
‘Părerea mea este că (specia de şacal, n.red.) ar trebui eradicată şi atunci se vor vedea efectele benefice ale faunei cinegetice autohtone. În principal, în perimetrul biosferei se vede un regres foarte mare al speciei căprior. Şacalul abia aşteaptă ca o căprioară să facă unu sau doi pui, se repede, mănâncă puiul, poate prinde chiar şi căprioara. Cu ani în urmă, când făceam vânătoarea în biosferă, prin 2003-2005 erau cârduri de căpriori. Cel mai mic era de şapte-opt exemplare, iar cel mai mare cred că depăşea 30. Acum, dacă vezi două-trei exemplare undeva la o lizieră de pădure e încă bine’, a mai spus preşedintele Tudorel Oancea.
În Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, vânătoarea este interzisă, extracţia şacalilor fiind aprobată de Academia Română, după ce mai multe comunităţi s-au plâns din cauza pagubelor pe care le provoacă mamiferele în gospodării.
Extracţia şacalilor a început în luna martie, trebuie să se încheie până pe data de 7 iulie şi se execută de echipe constituite de AJVPS în care este inclus şi un reprezentant al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.