Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 a semnat un contract de finanţare pentru reabilitarea a şapte case tradiţionale din Delta Dunării, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) aşteptând din partea locuitorilor rezervaţiei încă 24 de proiecte de acest tip.
Vicepreşedintele asociaţiei, Teodor Frolu, a declarat, pentru AGERPRES, că valoarea contractului de finanţare semnat este de 455.000 de euro, iar cinci din casele care vor fi reabilitate sunt din comuna Chilia Veche, iar celelalte din Periprava.
‘Foarte multă lume a refuzat, pentru că ideea aceasta de a reface o casă fără să poţi să o valorifici comercial, adică să faci un punct de gastronomie locală, să închiriezi o cameră din această casă nu prea are sens. Fiindcă în deltă o asemenea casă trebuie în primul rând întreţinută. (…) În satele de munte, în casa aia din piatră şi lemn, dacă e renovată, ştergi praful din ea şi gata, dar într-o casă din Deltă trebuie să intervii în fiecare an’, a afirmat vicepreşedintele asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.
Faptul că locuinţele din Deltă au nevoie de lucrări de întreţinere periodice, din cauza umezelii din aer în principal, dă posibilitatea promovării unor proiecte de dezvoltare a meşteşugurilor tradiţionale.
Teodor Frolu a mai spus că MIPE deţine fonduri pentru reabilitarea a 31 de case tradiţionale din Deltă şi că o nouă sesiune de finanţare va fi deschisă la finele anului cel mai probabil.
‘Proprietarii locuinţelor care vor să acceseze fonduri trebuie să aibă un act de proprietate, să aibă fişă cadastru, iar toate lucrurile din punctul de vedere al proprietăţii să fie foarte clare. O comisie cu reprezentanţi ai autorităţilor, de la arhitectul şef, Patrimoniu, Administraţia Deltei, va face o selecţie a dosarelor, iar în final primăriile vor depune proiectele pentru finanţare. Apoi se va trece prin sistemul de selecţie al MIPE’, a menţionat vicepreşedintele Frolu.
În opinia sa, printre avantajele proprietarilor caselor tradiţionale care vor fi reabilitate se numără atât promovarea gratuită la nivel naţional, cât şi păstrarea identităţii culturale a Deltei.
‘Casele tradiţionale sunt foarte rare în unele zone, aşa cum sunt majoritare în alte zone. Cum e Sfiştofca, un sat din păcate 80% abandonat. Acum pare un sat fără viitor, dar în doi, trei ani acolo poate să fie un boom, lumea să fie interesată să cumpere, să păstreze casele astea, să le integreze într-un mod inteligent şi vor fi mult mai de succes în patru, cinci ani decât resorturile în care s-au investit milioane ca să ofere marmură şi condiţii de cinci stele. Cred că acolo este viitorul Deltei’, a mai spus vicepreşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.
El nu a exclus posibilitatea ca aceste case tradiţionale să devină o emblemă inclusiv pentru marile resorturi din Deltă.
Potrivit sursei, cele şapte case din Delta Dunării identificate de asociaţie pentru a fi reabilitate în cadrul proiectului finanţat de MIPE vor face parte dintr-un traseu cultural şi ar putea fi deschise publicului cel mai devreme în toamna viitoare.