Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a anunţat, luni dimineaţa, că folosirea setcilor pe teritoriul rezervaţiei poate fi reluată, după aproximativ trei săptămâni de interdicţie, decizia fiind luată ca urmare a creşterii cotelor fluviului la Tulcea.
‘Având în vedere datele din Buletinul hidrometeorologic al judeţului Tulcea transmis de către SGA Tulcea, cotele Dunării la Tulcea au crescut peste nivelul de 50 de centimetri şi tendinţa este în creştere, se reia pescuitul cu setcile pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, complexul Razim-Sinoie şi în celelalte lacuri litorale’, se specifică în informarea ARBDD.
ARBDD a anunţat pe 13 octombrie că folosirea năvoadelor şi a setcilor pe teritoriul rezervaţiei, în complexul Razim-Sinoe şi în lacurile litorale este interzisă, începând din ziua următoare din cauza nivelului scăzut al fluviului.
Decizia luată în conformitate cu prevederilor articolului 10 din Ordinul de prohibiţie a pescuitului din România din 2023 a fost contestată iniţial de pescarii din complexul Razim-Sinoe care folosesc năvoadele şi care au susţinut că există studii ştiinţifice care atestă că nu există o legătură strânsă între nivelul Dunării la Tulcea şi cel al apei din complex.
Ulterior, şi pescarii din comuna Sfântu Gheorghe au criticat decizia ARBDD, însă, în ciuda demersurilor făcute pe lângă ARBDD şi ministerul Agriculturii şi cel al Mediului, ordinul de prohibiţie a pescuitului nu a fost modificat.
În contextul în care autorităţile au recunoscut că în ordinul de prohibiţie a apărut o eroare, conducerea ARBDD a făcut demersurile pe lângă instituţiile de control pentru ca pescarii care-şi desfăşoară activitatea să nu fie sancţionaţi.