Acasă93Tulcea: Interesul firmelor pentru recoltatul stufului din Deltă, în creştere

Tulcea: Interesul firmelor pentru recoltatul stufului din Deltă, în creştere

Un număr de cinci firme private au concesionat pentru 25 de ani activitatea de recoltat stuf în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), suprafaţa totală de pe care pot strânge resursa naturală fiind de peste 33.000 de hectare, una dintre cele mai mari din ultimii zece ani.

Potrivit unei informări a Administraţiei RBDD remisă la solicitarea AGERPRES, anul acesta sunt în vigoare 12 contracte de concesiune pentru recoltatul stufului.

Cele mai vechi contracte de concesiune au fost semnate în anul 2018 cu societatea Delta Stuf Production SRL şi vizează 600 de hectare în Sinoe şi 890 de hectare din zona Zmeica-Goloviţa.

Celelalte contracte au fost semnate în anul 2020, iar cea mai mare suprafaţă, respectiv 15.908 hectare, a fost concesionată societăţii Ecologic Danube SRL în zonele Şontea-Fortuna, Holbina-Dranov şi Gorgova-Uzlina.

Cele mai multe contracte, respectiv cinci, au fost semnate cu societatea Biodelta Resurse SRL şi vizează o suprafaţă totală de 14.486 de hectare în zonele Matiţa-Merhei, Magearu, Roşu-Puiu-Împuţita, cordonul litoral al Mării Negre şi Erenciuc.

Cele mai mici suprafeţe concesionate pentru recoltarea stufului, respectiv 197 de hectare şi 983 de hectare, au revenit societăţilor Milexim SRL şi Delta Art SRL. Cele două firme au semnat contractele în 2018, respectiv 2020 şi îşi pot desfăşura activitatea în Buhaz şi în Somova-Parcheş.

‘În anul 2021 s-au emis acte de reglementare pentru recoltare stuf, astfel: trei permise şi autorizaţii pentru trei zone concesionate de către ARBDD, patru autorizaţii pentru recoltare din amenajări piscicole concesionate de Consiliul Judeţean Tulcea şi trei permise de recoltat stuf în scop gospodăresc, de câte cinci tone fiecare, din zone administrate de către ARBDD’, se arată în informarea semnată de guvernatorul Deltei, Gabriel Marinov.

Spre comparaţie, în luna februarie a anului 2011, Administraţia Deltei anunţa că a concesionat cinci zone stuficole cu o suprafaţă de 14.300 de hectare, iar în anul 2017, pentru activitatea de recoltat stuf erau încheiate două contracte de concesiune pentru o suprafaţă totală de 1.100 de hectare.

Acoperind aproximativ 5.470 de kilometri pătraţi, Delta Dunării este cunoscută drept una dintre cele mai întinse zone compacte de stufăriş din lume, acestea reprezentând un important filtru natural pentru apa contaminată, pentru intrarea poluanţilor în Marea Neagră, dar şi habitatul principal pentru numeroase specii de păsări, mamifere şi peşti.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks