Numărul solicitărilor înregistrate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) din Tulcea a crescut în ultimii ani cu până la nouă ori faţă de perioada 2009-2010, se arată într-un raport de activitate transmis AGERPRES de către instituţie.
Astfel, anul trecut, DJC a analizat şi a acordat consultanţă de specialitate pentru circa 7.000 de proiecte şi intervenţii, unele dintre ele fiind intervenţii începute în anii precedenţi.
‘Sunt multe propuneri de intervenţie, dar nu toate se finalizează cu investiţii puse în operă. Solicitările pentru analiză şi avizare au crescut însă spectaculos pe fondul creşterii volumului investiţiilor. Nu este o chestiune specifică anului 2020, pentru că şi în 2019, şi în 2018, am avut un volum uriaş de muncă, în condiţiile în care infrastructura noastră de personal a rămas aceeaşi’, a declarat directorul DJC, Iulian Vizauer.
În adresa DJC se menţionează că lipsa alocării coerente, ritmice şi suficiente a resurselor financiare şi umane reprezintă sursa principală a majorităţii disfuncţionalităţilor.
‘Resursa legislativă deficitară – cadru legal de specialitate îmbătrânit, pe alocuri incoerent, din ce în ce mai dificil de implementat şi deja depăşit de evoluţia societăţii; modificări importante în legislaţia conexă (Legea nr. 50 / 1991, de exemplu), majoritatea contrare spiritului legislaţiei de specialitate – este o altă sursă importantă de disfuncţionalităţi’, se mai arată în adresa DJC.
Anul trecut, DJC a formulat patru sesizări şi plângeri către Inspectoratul Judeţean de Poliţie pentru nerespectarea prevederilor legale privind protejarea patrimoniului cultural naţional imobil, referitoare la monumente din categoria I şi la situri arheologice.
De asemenea, DJC a sancţionat cu şase avertismente scrise unităţile administrativ-teritoriale din judeţ pentru neprecizarea în certificatele de urbanism a obligaţiei obţinerii avizelor.
De mai mulţi ani, DJC funcţionează cu trei salariaţi, alte două posturi fiind vacante din anul 2010.