Acasă93Tulcea: Păsărarii străini revin în Deltă, dar operatorii turistici se tem de...

Tulcea: Păsărarii străini revin în Deltă, dar operatorii turistici se tem de efectele situaţiei din Ucraina

Unii operatori turistici din Deltă au început să primească din nou iarna grupuri de turişti străini, după ce timp de doi ani de zile aceste vizite au fost anulate din cauza pandemiei, iar acum ei speră ca efectele situaţiei din Ucraina să nu-i afecteze la fel de mult ca în 2014.

Iliuţă Goean, ghid de turism în Deltă, a declarat, pentru AGERPRES, că turele de birdwatching şi de fotografie iarna sunt foarte atractive pentru turişti datorită numeroaselor specii de păsări care cuibăresc în această zonă.

‘Am avut câteva grupuri pentru pe birdwatching şi fotografie şi a fost foarte interesant să deschidem sezonul în forţă. De vreo doi ani, nu s-a mai întâmplat nimic iarna. Noi ne bazam în special pe clienţi străini, iar pentru că nu s-a circulat s-a închis tot’, a menţionat Goean.

În Dobrogea, vedetele iernii sunt gâştele, în special cele cu gât roşu, dar şi gârliţa mare şi cea mică, ultima foarte rară.

‘Păsărarii străini vor să le vadă comportamentul în mediul lor natural. Dar mai sunt foarte multe păsări care iernează aici. Am găsit de exemplu un cufundar cu cioc alb. Este prima documentare în Dobrogea şi a treia în România. Este o mare atracţie pentru că e o pasăre venită din nordul Rusiei şi nu toată lumea are ocazia să ajungă în nordul Siberiei pentru această specie’, a afirmat Iliuţă Goean.

În Deltă, pelicanii creţi sunt în lunile ianuarie şi februarie în penaj nupţial, aşa că niciodată nu sunt mai frumoşi ca acum, potrivit sursei citate.

‘Problema cea mai mare la ora actuală o reprezintă bărcile rapide. Dacă acum 18 ani, atunci când am venit în Deltă, mergeai cu barca de la Mila 23 la Matiţa şi vedeai cel puţin 100 de cuiburi de corcodei, acum nu mai vezi niciunul. Păsările nu mai au pur şi simplu unde să cuibărească. În momentul în care din 10 în 10 minute cuiburile sunt lovite de valuri de un metru, un metru şi jumătate, şi de oameni extrem de gălăgioşi şi cu un comportament de club de Mamaia, nu ai cum să ai păsări care să cuibărească în zonă. Practic, fauna se retrage tot mai mult în adâncul Deltei sau pleacă din Deltă’, a mai spus Goean.

O altă temere a agenţilor economici care practică turismul lent este situaţia din Ucraina.

‘Când ruşii au luat Crimeea, toate agenţiile străine au anulat grupurile pe care le aveau la noi, pentru că eram o ţară vecină cu una aflată în război, iar asigurările de călătorie nu-i mai acopereau. Atunci, s-au mutat cu 100 de kilometri mai în sud de noi, nu că în Bulgaria nu-i ajungea războiul, ci pentru că nu avea graniţă cu o ţară aflată în război. Atunci, ni s-au anulat cam 75% din grupurile de străini’, a menţionat Iliuţă Goean.

Potrivit site-ului Administraţiei Deltei, Rezervaţia este renumită pentru fauna ornitologică, aici fiind înregistrate în total 365 specii, în afara celor 520 de specii inventariate în toată Europa de Vest. Zona are o importanţă universală pentru cuibăritul multor populaţii de păsări cum sunt pelicanul comun, pelicanul creţ şi cormoranul mic, este un loc de popas major, atât de primavară cât şi de toamnă, pentru câteva milioane de păsări, în special rate, barza albă şi numeroase specii de păsări de pradă. În sezonul de iarnă, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării găzduieşte grupuri mari de lebede şi gâşte, incluzând aproape întreaga populaţie de gâscă cu gât roşu

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks