Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ‘Gavrilă Simion’ (ICEM) organizează, începând de joi, simpozionul naţional ‘Conservarea patrimoniului natural şi peisagistic – premisă a dezvoltării durabile’, una dintre temele abordate în cadrul evenimentului fiind şi speciile invazive din România.
La eveniment participă cercetători, profesori universitari, muzeografi naturalişti, administratori de arii protejate implicaţi în cercetarea, conservarea şi managementul ariilor naturale protejate, precum şi în educaţia pentru mediu, simpozionul fiind un cadru de schimb de informaţii şi experienţe profesionale.
‘Peisajul constituie o valoare inestimabilă. Foarte multe ţări unde nu sunt peisaje atât de spectaculoase îşi bazează economia pe aspectul peisagistic, pentru că acesta constituie motorul unei dezvoltări locale durabile. Aceiaşi munţi îi putem arunca în aer şi transforma în pietriş, balast pentru construcţii şi rămânem fără dezvoltare durabile, dar îi putem păstra pentru a atrage cât mai mulţi turişti, iar aceştia vor contribui la dezvoltarea locală prin tururile în natură, prin dezvoltarea pensiunilor şi alte activităţi care pot fi cuantificate economic, astfel încât şi cei care vin după noi să poată să se bucure de ele’, a declarat, pentru AGERPRES, cercetătorul ICEM, Mihai Petrescu.
Una dintre primele lucrări prezentate în timpul simpozionului a avut ca subiect speciile invazive din Deltă şi a fost semnată de cercetătorul Mihai Doroftei din cadrul Institutului Naţional Delta Dunării, prezentarea fiind urmată de expoziţia ‘Specii invazive din România de interes pentru Uniunea Europeană’, găzduită de Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării.
‘Speciile invazive sunt importante pentru că atunci când se extind foarte mult creează probleme de ordin ecologic, economic şi social. Cea mai cunoscută specie care creează probleme e ambrozia. Dar mai sunt specii de plante şi animale care ridică probleme, în timp ce altele ne pot ajuta din punct de vedere economic, aşa cum este rapana. Exploatarea ei are efecte ecologice însă. Este important să le cunoaştem, să vedem care este impactul lor şi care sunt metodele prin care le putem controla pentru a nu ajunge la probleme complicate’, a declarat cercetătoarea din cadrul Universităţii Bucureşti, Cristiana Ciocânea.
Ea a mai spus că expoziţia face parte din proiectul Managementul adecvat al speciilor invazive din România, realizat în perioada 2018-2022 prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, proiect cu un buget de 29.507.870.54 lei.
Expoziţia cu materialele ce conţin informaţii despre speciile invazive va fi deschisă până în luna martie a anului viitor.
După susţinerea lucrărilor, participanţii la cea de-a VII-a ediţie a simpozionului naţional vor face vineri o documentare pe teren în cadrul Parcului Naţional Munţii Măcinului.
Simpozionul naţional ‘Conservarea patrimoniului natural şi peisagistic – premisă a dezvoltării durabile’ este organizat în parteneriat cu Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului. AGERPRES / (A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă)