Acasă93Tulcea: Pescarii de pe braţul Măcin al Dunării renunţă la bărcile din...

Tulcea: Pescarii de pe braţul Măcin al Dunării renunţă la bărcile din tablă

Pescarii de pe braţul Măcin al Dunării renunţă la bărcile din tablă pe care le folosesc de peste 30 de ani în favoarea bărcilor din fibră de sticlă, achiziţia Asociaţiei de pescari Turcoaia fiind realizată printr-un proiect european finanţat de Grupul de acţiune locală în domeniul pescuitului (Fisheries Local Action Group, FLAG) Dunărea Veche-braţul Măcin.

Asociaţia de pescari Turcoaia numără 50 de persoane cu permise pentru desfăşurarea activităţii pe braţul Măcin al Dunării cu 18 bărci, toate din metal şi greoaie, potrivit preşedintelui asociaţiei, Marcel Ţăranu.

‘Noi avem bărcile foarte vechi şi sunt greoaie. Ele rămân pe toană, între Peceneaga şi Turcoaia, iar cu bărcile astea noi ne transportăm foarte uşor peştele acasă’, a declarat pentru AGERPRES Marcel Ţăranu.

Proiectul cu un buget total de aproximativ 80.000 de lei are şi o componentă ecologică.

‘Am achiziţionat opt ambarcaţiuni cu motoare ecologice, în patru timpi. Noi aveam motoare în doi timpi care sunt aproape interzise în Uniunea Europeană. Cât de curând va trebui să mai achiziţionăm încă cel puţin zece motoare’, a menţionat preşedintele Asociaţiei de pescari Turcoaia.

Noile bărci au fost înmatriculate şi date la apă zilele trecute, iar acum asociaţia încheie procesele verbale de predare-primire cu pescarii care le vor utiliza.

Printre ei se află şi Sorin Anastase, întors în ţară la finele anului trecut.

‘Am fost plecat în Spania o perioadă de 15 ani. Am în jur de 10 luni de când ne-am întors, vrem să ne reintegrăm în România şi să ne punem pe treabă. De când am venit, am obţinut autorizaţia de pescuit prin asociaţia domnului Ţăranu şi pescuim’, a afirmat Sorin Anastase.

Tulceanul întors din Spania apreciază noile ambarcaţiuni.

‘Sunt bărci uşor de manevrat, uşor de întreţinut, bărci practice pentru apele curgătoare. Este o diferenţă totală faţă de bărcile pe care le aveam. E ca şi cum ai conduce o maşină de 30 de ani şi ai cumpărat una nouă şi abia aştepţi să o conduci’, a mai spus Anastase.

Preşedintele Asociaţiei de pescari Turcoaia spune că noile ambarcaţiuni vor fi dotate cu GPS şi că vor fi folosite inclusiv pentru ecologizarea braţului Măcin al Dunării.

‘Sunt foarte multe gunoaie, sunt foarte mulţi undiţari care lasă deşeuri în urmă, iar atunci când apele cresc, intră în pădure de unde scot alte gunoaie. Cu bărcile acestea vrem să facem şi acţiuni de ecologizare a zonei’, a menţionat preşedintele Marcel Ţăranu.

FLAG Dunărea Veche-braţul Măcin funcţionează începând din anul 2017, se adresează populaţiei din comunele Dăeni, Ostrov, Peceneaga, Cerna, Horia, Hamcearca, Turcoaia, Carcaliu şi Smârdan, precum şi celei a oraşului Măcin şi, în baza unei Strategii de dezvoltare, a obţinut o finanţare totală de 7,1 milioane de lei, prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020.

‘Am avut un buget de 7,1 milioane de lei, dar prin suplimentare am ajuns la circa 8 milioane de lei, sumă destinată exclusiv proiectelor. Avem 14 proiecte implementate, dintre care opt sunt deja finalizate, iar celelalte în diferite stadii de realizare. Până acum, au fost făcute plăţi de circa 60% din valoarea totală a proiectelor’, a precizat managerul FLAG Dunărea Veche-braţul Măcin, Ana Maria Cazacu.

Ea a mai spus că în perioada imediat următoare va deschide o nouă sesiune de finanţare pentru beneficiari. AGERPRES / (A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks