Căpitănia Zonală Tulcea a decis, marţi, că îşi pot relua activitatea acei pescari din judeţ care îşi desfăşoară activitatea pe braţul Chilia al Dunării şi care de la începutul lunii nu şi-au putut exercita profesia din cauza restricţiei de navigaţie impusă de autorităţile judeţului.
Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD), Dan Verbina, a declarat pentru AGERPRES că doar unii din cei circa 100 de pescari care-şi desfăşurau activitatea în mod principal în apele teritoriale româneşti ale fluviului au fost nevoiţi ca de la 1 martie să străbată distanţe mai lungi pentru a ajunge în zonele suplimentare alocate de autorităţi pentru a pescui, în timp ce alţii nu au avut practic cum să ajungă în alte zone de pescuit alocate de autorităţi.
‘Nu există nicio procedură de compensare a pescarilor care nu şi-au mai putut desfăşura activitatea. Este drept că unii dintre ei au putut ajunge în complexul Şontea-Fortuna, dar situaţia nu a fost aceeaşi pentru toţi cei 100 de pescari. Cum credeţi că s-au descurcat oamenii aceştia? Ei au plătit taxe şi impozite, chiar dacă nu au putut să-şi desfăşoare activitatea. Autorităţile trebuie să stabilească măsuri de compensare a pescarilor atât în legea Rezervaţiei, cât şi în cea care stabileşte zonele incluse în reţeaua Natura 2000’, a precizat preşedintele FOPPDD.
Decizia emisă marţi de Căpitănia Zonală Tulcea le permite pescarilor să-şi desfăşoare activitatea doar pe timpul zilei.
‘Ambarcaţiunile de pescuit sub pavilion român pot fi utilizate doar pentru pescuit în apele teritoriale româneşti, cu respectarea dispoziţiilor legale în materie, numai pe timpul zilei. (…) În sensul Regulamentului de Navigaţie pe Dunăre, perioada de zi este cuprinsă între răsăritul şi apusul soarelui’, se specifică în hotărârea Căpităniei Zonale Tulcea.
Potrivit acesteia, traficul ambarcaţiunilor de agrement în apele teritoriale româneşti ale braţului Chilia al Dunării este în continuare interzis.
Traficul navelor fluviale pe braţul Chilia este suspendat, începând de marţi, 1 martie, din cauza războiului din Ucraina, pentru a preveni orice eveniment în care ar putea fi implicate nave, având în vedere faptul că o unitate militară din apropierea oraşului ucrainean Ismail a fost bombardată. AGERPRES / (AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă)