Acasă93Tulcea: Pescarii sportivi care se cazează în Deltă, în scădere accentuată în...

Tulcea: Pescarii sportivi care se cazează în Deltă, în scădere accentuată în ultimii zece ani

Numărul pescarilor sportivi care au ajuns în Deltă în ultimii aproape 11 ani şi care se cazează la pensiuni a scăzut cu până la 70%, a declarat, pentru AGERPRES, proprietarul unei unităţi de cazare din satul Dunavăţu de Jos, Grigore Bejan, pescarii sportivi fiind nemulţumiţi de modul în care autorităţile protejează resursa piscicolă.

Pentru prima dată în istoria Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), anul acesta pescarii sportivi nu au mai avut voie să reţină exemplarele capturate din patru specii, ştiucă, şalău, somn şi crap, iar această decizie a făcut ca numărul pescarilor sportivi să scadă semnificativ.

‘Pescuitul sportiv a scăzut foarte mult şi din cauză că nu se mai prinde cum se prindea odată. La Bucureşti, merg cu taxiul până la bălţile din jurul capitalei şi prind mai mult peşte decât în Deltă. Scăderea pescarilor sportivi faţă de acum 11 ani, când am deschis, este de cel puţin 70%. Vorbesc de pescarii sportivi care vin cu bărcile lor până în Deltă’, a precizat Grigore Bejan.

Un alt motiv al scăderii numărului pescarilor sportivi care ajung în Deltă este faptul că nu mai pot reţine capturile din cele patru specii, potrivit proprietarei unei alte pensiuni din sat, Rodica Crăciunescu.

‘Dacă vrei să protejezi o zonă, aplici reguli pentru toată lumea. Şi evident că trebuie să începi cu braconajul, pentru că acela distruge. Câtă vreme nu stopezi braconajul, este aberant să aplici măsuri restrictive doar pe pescarul sportiv care aduce un plus zonei. Stopează mai întâi braconajul cu curentul electric pe care toată lumea îl vede, şi noi, şi autorităţile. Nimeni nu face însă nimic’, a afirmat Rodica Crăciunescu.

La rândul său, secretarul general al asociaţiei Delta Spinning Club, Florin Anastasiu, a atras atenţia că măsura care s-ar putea prelungi anul viitor încurajează o mentalitate care are drept efect alungarea turiştilor.

‘Măsura nu face altceva decât să încurajeze un tip de mentalitate care are ca urmare alungarea turiştilor. Încercaţi să intraţi cu barca pe un lac, pentru a admira un apus de soare. Aveţi 90% şanse să intraţi în plase. Pe lângă disconfortul creat de efortul de a te dezgăţa din plasa aceea, o să aveţi surpriza ca imediat să apară proprietarii plaselor care sunt extrem de agresivi. Ce turist vrea să plece bătut din Deltă? (…) Această legislaţie le-a oferit rezidenţilor impresia că sunt stăpânii acelei moştii, iar orice turist venit este un potenţial pericol care trebuie înlăturat, pentru că turiştii mai văd, mai vorbesc, mai anunţă Poliţia Deltei, lucru care trebuie dat la o parte cât de repede’, a precizat secretarul general al asociaţiei Delta Spinning Club, Florin Anastasiu.

În opinia lui, singura soluţie pentru situaţia actuală este sistarea totală a pescuitului în Deltă şi punerea în practică a unui program de protecţie socială pentru locuitorii comunităţilor izolate de ape.

‘Dacă pescuitul ar fi interzis total în Delta Dunării, dacă ar exista un program de protecţie socială pentru rezidenţi, dacă vechile amenajări piscicole limitrofe Deltei ar fi redate circuitului natural, s-ar putea susţine fără nici un fel de probleme toate pensiunile din Deltă, fără să fie nevoie să secăm zona de resursa ei cea mai de preţ’, a mai spus Anastasiu.

Conducerea Administraţiei RBDD a anunţat că intenţionează ca anul viitor să menţină în ordinul de prohibiţie a pescuitului măsura ca pescarii sportivi să nu mai reţină exemplarele de şalău, somn, crap şi ştiucă şi să le interzică acestora să transporte mai mult de 10 kilograme de peşte, după o vizită în Deltă.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks