Acasă93Tulcea: Peste 26.000 de refugiaţi din Ucraina sprijiniţi de YouHub Association la...

Tulcea: Peste 26.000 de refugiaţi din Ucraina sprijiniţi de YouHub Association la Isaccea, de la începutul războiului

Asociaţia pentru servicii umanitare YouHub a oferit de la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina sprijin în valoare totală de 1,8 milioane de euro pentru peste 26.100 de persoane refugiate care au intrat în România prin punctul de trecere a frontierei din oraşul tulcean Isaccea.

Preşedintele asociaţiei, Andreeas Novacovici, a declarat, pentru AGERPRES, că activitatea desfăşurată în Blue Dot-ul din Isaccea a constituit un exemplu de bună practică pentru alte asociaţii, în contextul în care la Isaccea nu au existat cazuri de trafic de persoane. Potrivit acestuia, cea mai mare provocare revine acum autorităţilor române care, prin serviciile de specialitate, trebuie să integreze refugiaţii din Ucraina.

‘În ultimii doi ani, 26.133 de persoane au beneficiat de asistenţă umanitară la Isaccea, din care 1.961 sunt femei cu vârste de peste 60 de ani, 9.040 au vârste între 18 şi 59 de ani, 5.465 sunt fete, 3.766 sunt bărbaţi, iar 5.066 sunt băieţi. Am oferit sprijin constând în alimente neperisabile, 19 tone de apă, 7.790 de kituri de igienă personală pentru fiecare an, servicii de cazare temporară, consiliere psihologică, asistenţă socială. Valoarea totală a ajutorului a fost de 1,8 milioane de euro’, a afirmat preşedintele YouHub, Andreeas Novacovici.

Din suma de 1,8 milioane de euro, 800.000 de euro este contravaloarea serviciilor oferite de o clinică din Tulcea persoanelor din Ucraina, iar diferenţa o reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru pachetele de asistenţă socială, transport, dar şi susţinerea salarială şi taxe plătite la bugetul statului.

Luna trecută, YouHub Association a înregistrat 100 de persoane noi în Blue Dot-ul din Isaccea şi, după evaluare, 199 de persoane au fost direcţionate către servicii de asistenţă socială. În momentul de faţă, în punctul din Isaccea, asociaţia are trei angajaţi.

‘Activitatea a trebuit să fie redusă şi datorită numărului scăzut de beneficiari direcţi. Când nevoia va creşte, şi staff-ul nostru va reveni la numărul de 25 de persoane. Acum, menţinem activitatea la un minim’, a mai spus Andreeas Novacovici.

El a apreciat buna colaborare cu instituţiile statului – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, Ambulanţa, Poliţia Isaccea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, inclusiv în domeniul prevenirii traficului de persoane.

‘Cea mai mare temere în toate punctele Blue Dot a fost că vom avea parte de astfel de incidente (trafic de persoane, n.red.), fapt care din fericire în Isaccea nu s-a întâmplat, iar asta ne-a plasat ca un Blue Dot exemplu de bună practică, lucru care ne bucură, dar care ne-a obligat să menţinem acelaşi standard alături de instituţiile publice şi organizaţiile internaţionale care au început să se retragă din motive ce ţin de o nevoie mai scăzută la toate punctele de graniţă cu Ucraina, nu doar în Isaccea’, a menţionat preşedintele YouHub Association.

În opinia preşedintelui Andreeas Novacovici, cel mai important lucru în momentul de faţă este ca instituţiile statului să coopereze o organizaţiile neguvernamentale, iar statul să preia problematica refugiaţilor din Ucraina şi să sprijine integrarea acestora.

‘În toate statele în care există această problemă socială, un val mare de refugiaţi, ISU, spitalele, direcţiile generale de protecţie a drepturilor copilului, trebuie să fie pregătite să preia această problemă socială şi să o ducă spre un nivel decent de integrare a acestor persoane, pentru că tot ce înseamnă sprijin internaţional e redus la minim. Va fi practic o nevoie urgentă ca statul să-şi asume acest rol de facilitator al integrării şi de factor decizional în situaţii urgente. Noi vom fi în continuare acolo, cât timp consideră ISU că este nevoie de noi, în condiţiile şi limitele bugetului pe care am reuşit să-l construim în acest an şi vom contribui cu tot ce se poate’, a menţionat preşedintele Andreeas Novacovici.

Potrivit acestuia, YouHub Association a deschis punctul de la Isaccea după declanşarea războiului din Ucraina şi a colaborat cu organizaţiile ONU rezidente în România pentru sprijinirea refugiaţilor din ţara vecină, cea mai mare provocare întâmpinată în activitatea din vamă fiind asigurarea unor spaţii sigure pentru ucraineni.

‘Agenţii ONU – UNICEF, OIM, Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite, dar şi Salvaţi Copiii şi Crucea Roşie au contribuit la construcţia unor spaţii sigure. (…) Noi am asfaltat, am făcut şi lucrări edilitare, când am fost obligaţi să ne mutăm de pe platforma betonată din Isaccea, să ne aşezăm cu toate elementele ce construiesc sprijinul umanitar, corturi, containere, întrucât un factor economic dorea să profite cumva de bugetele pe care cu greu le-am construit la începutul războiului pentru a plăti o chirie. Practic, ne percepeau chirie pentru un teren care aparţinea oraşului Isaccea. Ne-am mutat, am asfaltat, am venit cu macarale, o muncă pe care puteam să nu o facem, dacă găseam înţelegere din partea acestui factor economic’, a amintit preşedintele YouHub Association.

Ultimele date furnizate de Garda de Coastă arată că numărul persoanelor din Ucraina care au tranzitat punctul de frontieră din Isaccea în primele zile ale acestui an s-a redus la jumătate faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

YouHub Association s-a înfiinţat în urmă cu opt ani cu scopul dezvoltării şi managementului serviciilor sociale pentru copiii abandonaţi şi pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului. Potrivit reprezentantului organizaţiei, 80% din angajaţii acesteia sunt ucraineni. AGERPRES / (A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks