Peste 8.000 de persoane cu circa 1.200 de autovehicule au fost la finele săptămânii trecute pe plajele sălbatice din Vadu, Corbu şi Midia, aparţinând Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), iar agenţii instituţiei statului au sancţionat 46 de persoane, se arată într-o postare făcută publică luni pe pagina proprie de Facebook de instituţia din subordinea Ministerului Mediului.
Potrivit sursei, în ultimele două zile ale săptămânii trecute, pe cele trei plaje din judeţul Constanţa, au fost estimaţi aproximativ 8.300 de turişti şi 1.220 de autovehicule, Plaja Vadu fiind cea care a înregistrat cel mai mare număr de turişti pe zi, respectiv 3.000 sâmbătă şi 4.000 duminică, de asemenea şi cel mai mare număr de autovehicule, respectiv 500 pe zi.
‘Din păcate, mulţi dintre cei sosiţi pe aceste plaje sălbatice, neamenajate, continuă să ignore indicaţiile de pe panourile de informare amplasate în zonă şi pun presiune pe habitatele naturale costiere, iar pentru aceste fapte sunt sancţionaţi. Dintre aceştia, sunt turişti care recunosc fapta, îşi asumă plata amenzii, însă nu vor să părăsească locul (maşina sau cortul). Pentru contravenţiile constatate, au fost aplicate în total 46 de sancţiuni dintre care 22 de amenzi în valoare de 21.200 lei şi 24 de avertismente’, menţionează ARBDD.
Acţiunile de monitorizare şi control au fost efectuate de echipaje mixte formate din reprezentanţi ai ARBDD, ai Poliţiei zonale Corbu şi ai Grupării Mobile de Jandarmi ‘Tomis’ Constanţa.
‘Facem încă o dată apel la turiştii ce aleg să vină pe aceste plaje neamenajate din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, să respecte regulile în vigoare cu privire la vizitarea acestor zone, aceste reguli fiind expuse pe panourile din zona plajelor. Reglementările pentru desfăşurarea activităţilor în zonele costiere din rezervaţie, au rolul de a proteja pentru viitor sistemul natural ecologic cu flora şi fauna locală, peisajul şi caracteristicile naturale ale zonei de coastă şi de a menţine pe termen lung statutul favorabil de conservare al habitatelor naturale, situri Natura 2000, în conformitate cu legislaţia în vigoare’, se mai arată în postarea făcută de ARBDD.