Acasă93Tulcea: Plan de management pentru Podişul nord-dobrogean

Tulcea: Plan de management pentru Podişul nord-dobrogean

Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului (APNMM) a finalizat Planul de management pentru situl Natura 2000 Podişul nord-dobrogean şi în alte şase rezervaţii naturale, iar acum autorităţile din 11 unităţi administrativ-teritoriale au argumentul ştiinţific necesar pentru dezvoltarea unor activităţi.

Directorul APNMM, Viorel Roşca, a declarat pentru AGERPRES că planul de management a presupus inclusiv un inventar al tipurilor de activităţi care se desfăşoară în Podişul Nord Dobrogean şi rezervaţiile naturale Muntele Consul, Dealul Sarica, Carasan-Teke, Edirlen, Dealul Mândreşti şi Mănăstirea Cocoş.

‘O singură zonă este la limita pragului în ceea ce priveşte păşunatul. Suprafaţa de păşune este mult mai mare, doar că suprafaţa concesionată pentru un anumit număr de animale trebuie reglată. Primăria va trebui să ţină cont, având şi un argument ştiinţific, de concesionarea unui număr de hectare care să fie suficient şeptelului şi sub acel prag de capete pe hectar’, a menţionat directorul Roşca.

Creşterea suprafeţei de păşunat pentru animale este şi în interesul APNMM, potrivit sursei.

În cadrul proiectului prin care s-a realizat Planul de management al Podişului nord-dobrogean s-au achiziţionat echipamente moderne care pot detecta în timp real depăşirile indicatorilor de mediu, măsurile incluse în plan fiind dezbătute în ultimii doi ani cu cele 11 comunităţi pe suprafeţele cărora se află ariile naturale protejate.

Proiectul a avut ca obiectiv asigurarea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de interes comunitar din situl Natura 2000 ROSCI0201 Podişul Nord-Dobrogean şi a avut un buget total de 9.690.035,20 lei, din care 8.236.529,95 lei valoare nerambursabilă obţinută prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi 1.453.505,25. lei din bugetul naţional.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks