Portul din comuna Jurilovca este suprasolicitat, noua infrastructură de acostare din complexul lagunar Razim-Sinoe fiind inaugurată oficial, sâmbătă seara, cu un spectacol la care au participat aproape 30.000 de persoane, potrivit autorităţii comunale.
Primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, a afirmat că infrastructura creată cu sprijinul fondurilor europene are o capacitate de 125 de locuri, dar poate creşte în următorii doi, trei ani până la 300 de locuri, necesarul de fonduri fiind de circa 600.000 de euro.
‘Azi, avem 145 de cereri. Vom rezolva această problemă, pentru că mai avem locuri în portul vechi. (…) Pentru Jurilovca, are o importanţă majoră pe orizontală pentru tot ce înseamnă dezvoltarea atât din punct de vedere turistic, cât şi a business-urilor conexe’, a declarat presei sâmbătă seara primarul Eugen Ion.
El a mai spus că 80% din cele 125 de locuri din noul port sunt solicitate de localnici, în timp ce celelalte sunt cerute de persoanele care au case de vacanţă în comuna Jurilovca.
Noul port le oferă utilizatorilor condiţii de acostare în siguranţă, posibilitatea de a se racorda la reţeaua de utilităţi, o parcare cu 50 de locuri, cu două staţii de încărcare electrică şi panouri solare, valoarea totală a lucrărilor fiind de circa 2 milioane de euro.
La spectacolul organizat de Primăria comunei Jurilovca pentru a marca finalizarea lucrărilor de amenajare a noului port au participat peste 30.000 de persoane, evenimentul oferindu-le acestora atât un târg gastronomic şi de produse tradiţionale, cât şi un spectacol susţinut de trupe de copii, ansambluri folclorice din judeţ, Juraveli, Reabinuska, Sfitilina, şi artiştii Olga Alixei, Valentina Grigore, Millenium, Radu Captari, Nicolae Voiculeţ şi Nicu Alifantis.
Evenimentul s-a încheiat cu focuri de artificii şi un spectacol cu 200 de drone care, pe melodia ‘Întoarcerea în port’ compusă de Nicu Alifantis, a prezentat povestea pescarilor din Jurilovca.
‘Să nu uităm că şi eu sunt născut pe malul apei, la Brăila, astfel că am empatizat imediat cu povestea pescarilor lipoveni şi cu povestea unei comunităţi unde oameni de atâtea etnii trăiesc în bună pace şi înţelegere’, a declarat Alifantis chiar înainte de spectacol, potrivit comunicatului de presă remis duminică de Primăria comunei Jurilovca.
La finele spectacolului de drone, în port au acostat lotci tradiţionale şi caiace.
‘Nu o să uit niciodată seara asta. E tot ce ne-am dorit. De mult aşteptam acest miniport. Acum avem şi noi locul nostru. Copiii noştri nu mai practică pescuitul. Cred că noi suntem ultimii mohicani’, a afirmat Ştefan Pimon, pescar de 27 de ani din satul Jurilovca.
‘A fost printre puţinele dăţi când pescuitul, ca activitate tradiţională, e scos în evidenţă. Pescuitul în Jurilovca e o tradiţie şi sperăm să fie în continuare, pentru a le oferi şi turiştilor care vin aici o experienţă şi a le arăta cum a fost înainte’, a declarat preşedintele asociaţiei de pescari Goloviţa, Cătălin Balaban.
Portul turistic inaugurat sâmbătă este a doua investiţie de profil realizată din anul 2012 până în prezent în comuna Jurilovca. Primul port a fost construit în perioada 2012-2013, circa 80% din investiţie fiind suportată în principal din bugetul local, potrivit primarului Eugen Ion.
Infrastructura portuară a fost realizată prin mecanismul financiar Investiţii Teritorial-Integrate Delta Dunării, care a dezvoltat în comună 85 de proiecte cu o valoare totală de 15,24 de milioane de euro. Din această sumă, autoritatea locală a absorbit 7,24 de milioane de euro.
Târgul gastronomic şi de produse tradiţionale din noul port, deschis sâmbătă, continuă duminică să fie deschis, în jurul orei 1600, în zonă urmând să aibă loc un flash-mob.