Populaţia judeţului plăteşte începând din acest an cu până la 30% mai mult decât anul trecut pentru colectarea deşeurilor, noile tarife fiind stabilite de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) a infrastructurii de Deşeuri Menajere din Tulcea.
Directorul executiv ADI Deşeuri Menajere, Ilie Petre, a declarat pentru AGERPRES că populaţia din mediul urban plăteşte din acest an 10,99 de lei pe lună de persoană, cu circa 30% mai mult decât anul trecut iar cea din mediul rural achită 7,2 lei de persoană pe lună, cu 16,6% mai mult decât anul trecut.
‘Din 1 ianuarie 2020 până la finele anului trecut nu s-au actualizat preţurile, în contextul pandemiei, dar pentru anul 2022 am fost obligaţi să majorăm tarifele, având în vedere creşterea preţului combustibililor, a salariilor’, a spus Ilie Petre.
Potrivit acestuia, primăriile care generează mai puţine deşeuri pot modifica preţul stabilit de asociaţie, în contextul în care în judeţ se aplică principiul ‘plăteşti cât arunci’.
‘Până acum, am avut o deviere foarte bună a deşeurilor de la depozitare. În 2020, am deviat circa 60%, în 2021, 71-73%. Asta înseamnă că, din 100 de kilograme de deşeu menajer ridicat dintr-o localitate, am depus în depozit doar 27 de kilograme, ceea ce este un rezultat extraordinar. Suntem mult peste indicatorii pe care suntem obligaţi să-i îndeplinim la nivel de Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). Iar eforturile pe care le facem acum e să colectăm fracţie uscată, iar în 2025, în depozit, să ajungă maxim 15-20% din deşeurile menajere colectate’, a menţionat Ilie Petre.
Directorul executiv al ADI Deşeuri Menajere a precizat că se va dubla durata de funcţionare a celulei de depozitare a reziduurilor din cadrul staţiei de tratare a deşeurilor înfiinţată la Mihai Bravu de la şase ani, cât era iniţial, la 13 ani, conform ultimelor calcule.
‘Asta înseamnă că vor scădea investiţiile ulterioare pe care vom fi nevoiţi să le facem într-o eventuală celulă’, a adăugat el.
Investiţiile care vor fi realizate în etapa a doua a SMID vizează modernizarea staţiilor de sortare realizate în urmă cu mai mulţi ani în Deltă şi în oraşul Măcin, precum realizarea unei linii de sortare a staţiei din satul Mihai Bravu.
‘În perioada 2009-2010, Consiliul Judeţean şi Ministerul Mediului au realizat patru staţii de sortare în Deltă, la Chilia Veche, Sulina, Crişan şi Sfântu Gheorghe, iar o altă staţie a fost construită la Măcin prin programul Phare. Sunt proiecte care nu au funcţionat şi care sunt introduse în SMID. Acolo se face doar depozitare, din cauză că liniile de sortare nu asigură o funcţionare fiabilă’, a afirmat directorul executiv al ADI Deşeuri Menajere.
Finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, SMID are ca obiectiv general dezvoltarea unui sistem durabil de management al deşeurilor la standarde europene, prin îmbunătăţirea serviciilor şi reducerea numărului de depozite neconforme din judeţ, potrivit practicilor şi politicilor Uniunii Europene. Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat în anul 2013, iar valoarea anunţată a acestui proiect a fost de 30.375.812 euro, din care 24 de milioane de euro reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată de UE.
În cadrul proiectului au fost amenajate depozitul ecologic şi staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor din Mihai Bravu, s-au realizat 10 dane de acostare pentru mijloacele de transport a deşeurilor din Delta Dunării, precum şi cinci staţii de sortare şi transfer a deşeurilor şi s-au închis depozitele urbane de deşeuri neconforme din oraşele Isaccea, Măcin şi Sulina.
SMID a început să funcţioneze în anul 2020, în ADI Deşeuri Menajere, structură care asigură funcţionarea sistemului, fiind incluse 49 din cele 51 de primării din judeţul Tulcea.