Doar două din cele 13 primării din judeţul Tulcea care administrează diguri doresc să păstreze aceste lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, în timp ce celelalte vor să le predea Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), instituţie din subordinea Ministerului Apelor, din cauză că nu au bani, utilaje şi specialişti pentru a le întreţine corespunzător.
O primărie, cea a oraşului Măcin, vrea să atragă fonduri europene pentru a reabilita digul, în timp ce autoritatea locală din comuna Grindu şi-a exprimat reticenţa că lucrarea va fi întreţinută corespunzător de o altă instituţie în afară de primărie.
‘Noi nu avem bani să întreţinem digul. Noi l-am întreţinut până acum cu câţi bani am avut. Nu l-aş preda, pentru că nu ştiu dacă cei de la Apele Române ar avea vreun interes să intervină tot timpul pe digul de protecţie din jurul localităţii’, a afirmat primarul comunei Grindu, Neculai Neagu.
În timpul şedinţei, unii primarii au semnalat că întreţin şi diguri pe care nu le au în administrare, iar directorul SGA, Paul Cononov, le-a prezentat etapele pe care trebuie să le parcurgă pentru a preda aceste diguri.
‘Toate digurile au zone sub cota proiectată, au eroziuni de taluz interior şi exterior, iar unele dintre ele au şi infiltraţii. Toate digurile unităţilor administrativ-teritoriale necesită lucrări de consolidare şi supraînălţare coronament’, a precizat directorul SGA, Paul Cononov.
Potrivit sursei, 13 primării din judeţul Tulcea au în administrare 17 diguri.
‘Încă de la început de primăvară ne-am confruntat cu numeroase probleme în ceea ce priveşte digurile din judeţul nostru. Sigur că ne dorim diguri bine întreţinute, care să nu pună în pericol nici viaţa locuitorilor din zonă, nici culturile, însă trebuie să fim conştienţi că întreţinerea acestora presupune costuri foarte mari pentru primăriile care le au în administrare. Am discutat de foarte multe ori în ultima vreme cu domnii primari care au în administrare diguri şi am înţeles că acestea reprezintă o povară financiară uriaşă pentru bugetul local, iar o soluţie ar fi preluarea digurilor de către SGA’, a declarat prefectul judeţului, Dan Munteanu.
Prefectura judeţului Tulcea a cerut în acest an 100.000 de lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru Primăria comunei Nufăru, care din fonduri proprii a reabilitat un dig de la Dunăre, astfel încât nivelul crescut al apei să nu afecteze culturi agricole sau obiective de interes local. AGERPRES / (A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă)