Nicio primărie din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) nu a răspuns solicitării Administraţiei RBDD de a transmite pagubele înregistrate de locuitori din cauza şacalilor, aşa încât instituţia din subordinea Ministerului Mediului nu are toate documentele necesare realizării procedurii de extracţie a acestor mamifere din Rezervaţie.
Guvernatorul Deltei, Gabriel Marinov, a declarat pentru AGERPRES că încă de pe data de 5 decembrie 2022 a transmis primăriilor din RBDD situaţii centralizate cu daunele provocate de şacali în ultima perioadă.
‘Din păcate, nu am primit nicio situaţie, lucru care ne ţine pe loc, deoarece conform legii urmează să analizăm cererile în Consiliul ştiinţific. (…) Urmează să primim şi aceste materiale cu informaţiile cerute de legea 82/1993, respectiv pagubele concrete, nume, prenume, daune produse de şacali, precum şi poze sau materiale filmate. Toate vor sta la baza deciziei Consiliului ştiinţific şi Ministerului Mediului’, a mai spus guvernatorul Marinov.
El a menţionat că Institutul Naţional Delta Dunării (INDD) a propus Administraţiei RBDD extragerea din Rezervaţie a unui efectiv de 200 până la 400 de exemplare de şacali.
‘Vrem ca partidele de vânătoare privind extracţia controlată să se desfăşoare în perioada rece, deoarece vegetaţia din timpul primăverii sau verii împiedică această operaţiune. Va trebui ca până la jumătatea lunii martie să fim capabili să procedăm la extracţia controlată’, a afirmat guvernatorul RBDD.
Potrivit sursei, în perioada iulie-august 2022, din Rezervaţie au fost extrase circa 280 de exemplare de şacali, dintr-un total propus de INDD de 300.
În repetate rânduri, locuitorii Deltei s-au plâns că şacalii le omoară animalele pe care le cresc în curţi şi le distrug grădinile cu legume şi le-au cerut autorităţilor să reducă numărul acestora.