Acasă93Tulcea: Programul de tabere ARC - deschis oficial la Sulina

Tulcea: Programul de tabere ARC – deschis oficial la Sulina

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, i-a îndemnat, joi, la Sulina, pe tinerii români de pretutindeni, care participă la programul guvernamental ARC, să fie înţelegători unii cu ceilalţi şi să se sprijine reciproc pentru ca România să fie o ţară puternică.

Îndemnul ministrului Câciu a fost transmis în timpul festivităţii de deschidere a programului de tabere ARC, iniţiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) al Guvernului României, la care anul acesta participă circa 5.000 de persoane din 24 de state.

‘Ce vă îndemn pe voi, cei care veniţi acasă, este să vedeţi pe de o parte că aici suntem acasă, iar pe de altă parte că putem să construim şi să fim împreună. Totul este să fim deschişi, înţelegători unul cu altul şi să începem să ne iubim. A se înţelege această iubire ca o formă de respect, de cinstire, de sprijin, de solidaritate faţă de cel de lângă noi. O ţară nu poate fi puternică decât dacă oamenii săi sunt uniţi. Vă îndemn să fiţi uniţi şi să iubiţi! Haideţi cu aceste tabere ARC să consolidăm acest sentiment, că putem şi suntem împreună’, a declarat Adrian Câciu.

Festivitatea de deschidere a programului guvernamental a inclus atât discursuri, cât şi un spectacol susţinut de copii, la final secretarul de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu, primind un cadou din partea unui grup de participanţi din regiunea ucraineană – Odesa, în semn de mulţumire pentru ‘pauza de război’.

‘Aveţi aici un desen făcut de copiii noştri, un semn care ne uneşte tradiţiile, viaţa, istoria noastră’, a declarat Maria Arnăutu, din regiunea Odesa.

De asemenea, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni Gheorghe Cârciu i-a invitat pe participanţi să transmită instituţiei pe care o conduce reacţii în urma participării la tabere.

‘Este anul Dimitrie Onciul. Sunt 100 de ani de la trecerea la Domnul a acestui mare istoric român, care este şi român de pretutindeni pentru că e înmormântat la Cernăuţi. E român de pretutindeni pentru că şi-a iubit neamul’, a punctat, la finalul evenimentului, Gheorghe Cârciu.

Taberele ARC se desfăşoară în perioada 3 iulie – 28 august, în şase centre de agrement din România – Căprioara, judeţul Hunedoara, Codrii de Aramă, judeţul Botoşani, Oglinzi, judeţul Neamţ, Săcelu, judeţul Gorj, Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud, Sulina, judeţul Tulcea.

Tulcea găzduieşte, în perioada 3 – 10 iulie, aproape 200 de tineri din Ucraina, Republica Moldova, Italia, Canada şi Olanda, cei mai mulţi provenind din Ucraina.

‘Copiii socializează, merg la plajă, participă la ateliere unde îşi perfecţionează cunoştinţele de limba română, istorie a României, geografie. Fac de asemenea ateliere de creaţie, dans, fotbal, tenis de masă, proba cu odgonul pe plajă, şah. În fiecare cameră este aer condiţionat şi le asigurăm trei mese pe zi’, a menţionat pentru AGERPRES directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Tulcea, Liviu Urlih.

Activităţile din ateliere sunt apreciate de participanţi.

‘Cred că aceste activităţi ne dezvoltă cumva, căpătăm competenţe noi. De exemplu, aseară (miercuri seara – n.r.), am ieşit afară şi am cântat. Nu credeam vreodată că o să cânt în faţa unui public, dar a fost interesant şi distractiv’, a afirmat Viorica, în vârstă de 17 ani, din raionul Orhei, Republica Moldova.

O altă participantă a declarat că aşteaptă cu nerăbdare un curs amânat.

‘M-am înscris în clubul de dans şi cel de limba română. Cel de dans modern a fost ieri (miercuri – n.r.), dar s-a anulat din cauza repetiţiilor la muzică şi sper să fie mâine (vineri – n.r.). Vreau să dansez cât mai mult. Îmi plac dansurile moderne şi vreau să facem un colaj să le arătăm tuturor cât suntem de talentaţi’, a mărturisit Adelina, în vârstă de 15 ani, din raionul Orhei, Republica Moldova.

În general, tabăra din Sulina este apreciată drept una ‘de suflet’.

‘Cred că e o tabără mai mult pentru suflet, pentru că schimbăm des vorbe între noi, nu ne e teamă să comunicăm, eu deja le văd ca pe nişte prietene pe colegele mele de cameră şi o să-mi fie greu să mă despart. Ne-am promis însă să păstrăm legătura pe reţelele sociale’, a afirmat Mădălina, în vârstă de 16 ani, din raionul Căuşeni, Republica Moldova.

Aflat la cea de-a XIV-a ediţie, programul ARC reuneşte în acest an elevi şi tineri români din 24 de state – Albania, Austria, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia, Italia, Iordania, Israel, Kazahstan, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Maroc, Olanda, Republica Moldova, Serbia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Ucraina şi Ungaria.

Prin programul guvernamental, în tabăra din oraşul Sulina, până la finele lunii august, sunt aşteptate circa 1.600 de persoane.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks