Rewilding Europe, Rewilding Ucraina şi administraţiile din Ucraina şi România ale Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) au început activitatea pentru un proiect care are drept obiectiv identificarea efectelor războiului din Ucraina asupra rezervaţiei.
Guvernatorul RBDD, Bogdan Bulete, a declarat vineri pentru AGERPRES că proiectul este susţinut financiar de Rewilding Europe şi ar putea să primească finanţări europene.
‘Zilele acestea lucrăm cu trei parteneri, Rewilding Europe, Rewilding Ucraina şi administraţia rezervaţiei din Ucraina, pentru a identifica problemele generate de conflict şi interesul comun este de a vedea cum acest conflict a avut repercusiuni în special asupra exosistemelor deltaice din cele două ţări. În momentul de faţă, suntem la nivelul în care ne creionăm câteva direcţii. Este posibil ca în funcţie de direcţiile pe care le creionăm şi ceea ce ne dorim să facem să accesăm şi un program Next Interreg’, a menţionat guvernatorul Rezervaţiei.
Şi fosta conducere a Administraţiei RBDD a atras atenţia asupra faptului că traficul intens înregistrat pe braţele Dunării, în contextul războiului din Ucraina, are consecinţe asupra ecosistemelor, fostul guvernator menţionând că niciuna din situaţiile semnalate de localnici, ca de exemplu deversări accidentale de reziduuri, nu s-a încheiat cu constatări în teren ale sesizărilor sau cu mortalităţi piscicole.
Circa 80% din suprafaţa RBDD este pe teritoriul României, iar 20% pe cel al Ucrainei.
Delta Dunării ocupă locul 22 între deltele lumii şi locul trei în Europa, după Volga şi Kuban, este una dintre cele mai mari zone umede din lume – ca habitat al păsărilor de apă, dar şi cea mai întinsă zonă compactă de stufărişuri din lume. Cu cele 30 de tipuri de ecosisteme şi cele peste 9.000 de specii de floră şi faună identificate până în prezent, 38 din acestea fiind noi pentru ştiinţă, constituie o bancă de gene naturală de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal, fiind a treia zonă din lume în ceea ce priveşte biodiversitatea după Bariera de Corali, Australia, şi Arhipelagul Galapagos, Ecuador. Valoarea universală a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută prin includerea acesteia în reţeaua internaţională a Rezervaţiilor Biosferei, 1990, în cadrul Programului ‘Omul şi Biosfera’, lansat de UNESCO.