Proiectul de reabilitare a Farului vechi din oraşul Sulina a fost premiat de Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice din România (UNRMIR), a anunţat vineri, pe pagina proprie de pe Facebook, Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea, instituţia care pune în practică proiectul.
Premiul ‘Monumente din mediul urban şi rural – Construcţii civile’ a fost acordat în cadrul jubileului Trienalei Naţionale de Restaurare desfăşurat săptămâna trecută, la Teatrul naţional ‘IL Caragiale’, din Bucureşti.
‘Acest proiect este implementat de CJ, cofinanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 (…). Obiectivul general al proiectului cu titlul ‘Punerea în valoare a potenţialului istoric prin restaurarea şi conservarea obiectivului Farul Vechi Sulina, judeţul Tulcea’ este conservarea, protejarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural din judeţul Tulcea în vederea îmbunătăţirii mediului urban’, se menţionează în postarea de pe reţeaua socială.
Potrivit sursei, prin acest proiect se urmăreşte valorificarea patrimoniului cultural şi a identităţii culturale prin restaurarea punctului muzeal sub aspect structural, funcţional şi arhitectural şi includerea acestuia în circuitele turistice regionale, precum şi creşterea numărului de vizitatori ai Farului Vechi din Sulina, respectiv creşterea numărului de turişti ai oraşului Sulina şi judeţului Tulcea.
Bugetul estimat al proiectului finanţat de Uniunea Europeană a fost de 10,2 milioane de lei.
Potrivit Primăriei oraşului Sulina, Farul vechi a fost construit între anii 1869 şi 1870 şi reprezintă un simbol al activităţii desfăşurate de Comisia Europeană a Dunării (CED) în cel mai estic oraş al României.
Precursoare a actualei Comisii a Dunării şi cunoscută drept prima organizaţie europeană cu atribuţii executive şi administrative în politica fluvială de pe Dunăre, CED s-a înfiinţat în anul 1856 şi a avut un rol important în dezvoltarea oraşului Sulina, unde a avut un sediu.