Referendumul pentru demiterea primarului comunei I.C. Brătianu a fost programat pe 21 august, se arată într-un comunicat de presă remis, luni, de Instituţia Prefectului Tulcea.
‘Prin Hotărârea nr.1 din data de 27.06.2022, comisia pentru organizarea referendumului local, având ca obiect demiterea primarului în funcţie al comunei I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, se stabileşte ziua de 21 august 2022 ca dată pentru desfăşurare referendumului’, precizează prefectul de Tulcea, Alexandru Dan Munteanu.
Hotărârea se va comunica primăriei comunei I.C. Brătianu, pentru a fi adusă la cunoştinţa publică.
Din comisia pentru organizarea referendumului, constituită prin ordin de prefect, fac parte Corina Andreea Buzilă – judecător, reprezentant al Judecătoriei Măcin; Ionel Racheleanu – consilier judeţean, reprezentant al Consiliului Judeţean Tulcea; Antoaneta Împuşcatu – consilier local, reprezentant al Consiliului Local I.C. Brătianu; Andrada Ionela Negotei- consilier juridic asistent, reprezentant al Instituţiei Prefectului Judeţului Tulcea.
Prefectul Alexandru Dan Munteanu a semnat, în luna martie 2022, ordinul referitor la îndeplinirea condiţiilor de organizare a referendumului pentru demiterea primarului în funcţie al comunei I.C. Brătianu, Alexe Iordan (PNL), care a fost ales în urmă cu doi ani pentru un al doilea mandat.
‘Iniţiativa referendumului a aparţinut unui grup de locuitori cu drept de vot din localitatea I.C. Brătianu. Ordinul a fost comunicat părţilor. Procedural, urmează organizarea referendumului conform legislaţiei în vigoare’, se arăta, la acea dată, într-un comunicat transmis de Instituţia Prefectului Tulcea.
Sursa citată precizează că, în conformitate cu prevederile Codului administrativ, cheltuielile pentru organizarea referendumului local se suportă din bugetul unităţii administrativ-teritoriale şi este organizat de către o comisie numită prin ordin al prefectului. Referendumul local este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puţin 30% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială.
Codul administrativ mai prevede că mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia. Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral. AGERPRES / (AS – autor: Ecaterina Ignat, editor: Marius Frăţilă)