Tineri români, membri ai filialei tulcene a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), au participat zilele trecute la un study-tour în Ucraina, acţiunea fiind inclusă în activităţile unui proiect european derulat de Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării (ADDDD).
Proiectul ‘Valorificarea identităţii culturale şi a istoriei comune pentru dezvoltarea turismului în zona de graniţă a Dunării de Jos’ a început în luna februarie a anului trecut şi ar fi trebuit să se încheie luna viitoare, însă, în contextul crizei sanitare, iniţiatorii au depus o cerere de prelungire a acestuia cu şase luni.
‘În cadrul proiectului s-au cumpărat 50 de costume populare româneşti şi 50 de costume populare ucrainene pe care nu le-am livrat încă, fiindcă a trebuit să facem demersuri inclusiv pentru scutirea de taxe vamale şi de TVA pentru aceste bunuri, fapt ce nu a fost deloc uşor pentru partea română. De altfel, ucrainenii nu au obţinut nici acum aceste scutiri. Am realizat două din ghidurile prevăzute în proiect, am realizat study-tour şi urmează un altul peste două săptămâni, atunci când în judeţul Tulcea vor ajunge şi românii din Ucraina’, a declarat, pentru AGERPRES preşedintele ADDDD, Octavian Motoc.
El a amintit că partea românească a cumpărat costume tradiţionale româneşti pentru partenerii de peste Dunăre, iar cei din Ucraina au cumpărat costume tradiţionale ucrainene pentru comunitatea din România şi a menţionat că la vizita de studiu în Ucraina au participat tineri din Chilia Veche, Sulina, Caraorman, Letea, Crişan şi Tulcea.
Unul dintre participanţii la study-tour, Mădălina Vlad, în vârstă de 30 de ani, din Chilia Veche, a apreciat acţiunea din proiect.
‘Stând la Chilia Veche, ne-am dorit mereu să ajungem pe malul celălalt al Dunării. Am fost foarte curioşi şi suntem foarte încântaţi de experienţă. Am vizitat Ismail şi Odessa, iar study-tour-ul a fost foarte bine organizat’, a menţionat Mădălina Vlad.
Pentru preşedintele interimar al filialei teritoriale a UUR, Lucica Gherman, experienţa a fost una deosebită.
‘Sunt de foarte puţină vreme preşedinte interimar, iar experienţa a fost importantă şi pentru că i-am cunoscut pe tinerii membri ai Uniunii şi a fost o şansă din acest punct de vedere’, a afirmat Lucica Gherman.
Proiectul european are drept scop iniţierea unor trasee turistice în zona de graniţă România-Ucraina, trasee a căror înfiinţare este încurajată şi de deschiderea punctului de trecere a frontierei cu bacul între Isaccea, judeţul Tulcea, România, şi Orlovka, regiunea Odessa, Ucraina.
‘Cu autocarul stai cam o oră şi ceva pe partea românească a Dunării, iar pe partea ucraineană încă o oră şi jumătate, ceea ce nu e chiar în regulă. Lucrurile se schimbă în cazul unui autoturism, iar timpul se reduce, dar în cazul autocarelor, timpul de aşteptare este prea lung’, a afirmat managerul proiectului, Octavian Motoc.
Prin proiect, în sediul fostei primării a comunei Chilia Veche se va realiza un centru de cooperare transfrontalieră România – Ucraina, lucrările fiind începute deja.
De asemenea, se va achiziţiona o scenă mobilă, iar în lunile următoare, în Ismail şi la Chilia Veche vor avea loc două festivaluri pentru încurajarea turismului.
Bugetul total estimat al proiectului este de 487.758 euro.