Consilierii locali tulceni au aprobat, marţi, în timpul unei şedinţe în plen, înfiinţarea unui serviciu social pentru copiii cu dizabilităţi prin transformarea unuia dezvoltat recent, acesta urmând să fie licenţiat de autorităţile naţionale.
Hotărârea adoptată în unanimitate de aleşi prevede transformarea Unităţii mobile de recuperare funcţională şi asistenţă medicală comunitară în Centru de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi ‘Sfântul Andrei’, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare a centrului.
‘Unitatea mobilă de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi trebuie transformată într-un centru de zi, deoarece în cadrul proiectului Start spre viitor au fost dotate trei cabinete psihologice pentru Terapie Aba, un cabinet senzorial şi unul de kinetoterapie. Orice serviciu social trebuie să aibă licenţă de funcţionare şi ne-am asumat licenţierea serviciului pentru copiii cu dizabilităţi’, a precizat pentru AGERPRES directoarea Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială (DAPS), Ştefana Zibileanu.
Ea a mai spus că hotărârea adoptată de consilierii locali nu implică vreo schimbare a modului de funcţionare a unităţii.
Potrivit sursei, serviciul de asistenţă socială pentru copiii cu dizabilităţi are în momentul de faţă 20 de beneficiari.
De mai mulţi ani, autorităţile tulcene în materie de servicii sociale au semnalat faptul că în judeţ lipsesc serviciile sociale licenţiate şi se dezvoltă cele private neacreditate.
La începutul anului 2019, în judeţ existau doi furnizori privaţi de servicii sociale, asociaţia ‘Mâini întinse’ care se adresează copiilor cu dizabilităţi şi Parohia Sfântul Nectarie, care oferă masă unui număr de 15 copii cu vârste între 5 şi 18 ani.
Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, la vremea respectivă doar patru din cele 51 de primării din judeţ aveau servicii de protecţie şi asistenţă socială şi acordau servicii sociale licenţiate, Primăria comunei Maliuc, Primăria comunei Ceamurlia de Jos, Primăria comunei Slava Cercheză şi Primăria oraşului Isaccea.