Poliţiştii de frontieră tulceni au redat Dunării 20 de sturioni de dimensiuni mici care au fost pescuiţi ilegal de doi bărbaţi, a anunţat vineri Garda de Coastă.
Cei doi bărbaţi, cu vârste de 42 de ani, respectiv 31 de ani, au fost opriţi joi dimineaţa pentru control de lucrătorii Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Tulcea pe digul de protecţie al Dunării, în timp ce mergeau cu un autoturism.
‘În urma controlului, poliţiştii de frontieră au descoperit în autoturism 20 de sturioni, de dimensiuni mici, din specia cegă, în stare vie, având greutatea totală de 15 kilograme. Cei doi bărbaţi au declarat că au pescuit peştele în Dunăre şi că intenţionau să-l comercializeze’, se specifică în anunţul Gărzii de Coastă.
Peştele a fost redat mediului natural în prezenţa unui delegat al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, a poliţiştilor de frontieră şi a persoanelor depistate.
Garda de Coastă efectuează cercetări pentru deţinere, transport sau comercializarea sturionilor capturaţi pe teritoriul României din habitatele piscicole naturale, precum şi a produselor şi subproduselor obţinute din aceştia, fără respectarea prevederilor legale în vigoare.
Din anul 2006, capturarea exemplarelor de sturion în apele teritoriale româneşti este interzisă, în anul 2021, printr-un ordin al ministrului Mediului, prohibiţia fiind prelungită pe o perioadă nedeterminată.
Supravieţuitori ai erei dinozaurilor, toate speciile de sturion, morunul, păstruga, viza şi nisetrul, sunt clasificate în Lista roşie a Uniunii Internaţionale de Conservare a Naturii, ca fiind critic ameninţate, iar autorităţile, în baza unei Strategii regionale pentru conservarea şi managementul durabil al populaţiilor de sturion din nord-vestul Mării Negre şi Dunărea Inferioară, aprobată la Tulcea, în luna iunie a anului 2013, în cadrul unei Reuniuni regionale CITES fac eforturi pentru conservarea speciilor.