Acasă93Tulcea: Suprafaţa incendiată în Deltă, de peste opt ori mai mică în...

Tulcea: Suprafaţa incendiată în Deltă, de peste opt ori mai mică în ultimul sezon

Suprafaţa de vegetaţie uscată şi stuf incendiată în ultimul sezon în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) este de 8,46 de ori mai mică decât cea afectată de incendiile din sezonul anterior, numărul evenimentelor de acest tip fiind de asemenea redus de aproape patru ori în perioada comparată.

Potrivit unei statistici făcută publică luni, în timpul şedinţei Colegiului prefectural, de către guvernatorul RBDD, Gabriel Marinov, în perioada noiembrie 2022 – aprilie 2023, perioadă considerată sezon de incendiere a vegetaţiei în Deltă, agenţii ecologi ai Administraţiei RBDD au înregistrat 29 de incendii care au afectat o suprafaţă totală de circa 2.600 de hectare, faţă de 110 incendii care au afectat o suprafaţă totală de circa 22.000 de hectare, în perioada anterioară.

‘Lucrurile s-au îmbunătăţit semnificativ. A cântărit foarte mult activitatea noastră din teren, dar şi faptul că, din noiembrie anul trecut, amenzile s-au înăsprit foarte mult, iar acum incendierea nu se mai pedepseşte cu 125 de lei, ci cu amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei, pentru persoanele fizice şi de la 25.000 de lei la 50.000 de lei pentru persoanele juridice’, a menţionat guvernatorul Marinov, în timpul şedinţei.

El a amintit că incendierea suprafeţelor stuficole este o tradiţie în Deltă, pentru că stuful este o resursă puternic subexploatată, iar regenerarea suprafeţelor stuficole are loc doar după îndepărtarea generaţiei existente.

‘Nu mai spun de beneficiile pe care incendierile le aduceau în trecut, dar trebuie punctat faptul că incendierea aceluiaşi sol mai mult de doi ani produce schimbări radicale în lanţul trofic’, a punctat guvernatorul rezervaţiei.

Gabriel Marinov a menţionat, de asemenea, necesitatea unui demers comun pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă nr. 38/2022 care interzice inclusiv incendierile controlate în Deltă.

‘Ordonanţa 38 interzice orice incendiu de vegetaţie, indiferent unde se află aceasta. Trebuie să spunem că a fost afectat un domeniu extrem de important pentru judeţul nostru, activitatea de acvacultură. În amenajările piscicole nu se pot realiza tratamente pentru îndepărtarea bolilor specifice acestei activităţi, iar singura posibilitate pe care o au cei care desfăşoară această activitate era incendierea controlată a suprafeţelor stuficole limitrofe luciilor de apă’, a mai spus guvernatorul Rezervaţiei.

În opinia lui, este ‘doar o scăpare legislativă’, cu atât mai mult cu cât incendierea controlată este prevăzută în planul de management al Administraţiei RBDD.

‘Trebuie să înţelegem că prin acest act normativ în doi, trei ani de zile se va ajunge la probleme considerabile în tot ce înseamnă domeniul piscicol şi de acvacultură în Delta Dunării’, a menţionat guvernatorul Gabriel Marinov. AGERPRES / (A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks